Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Moldova riscă să intre în anul 2016 fără buget aprobat

17 sep. 2015,, 11:05   Economie
14749 1
Молдова рискует вступить в 2016 г. без утвержденного бюджета
Foto: vzglead.md
Pentru astăzi, 17 septembrie, Comisia administraţie publică şi dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a inițiat audieri publice privind propunerile la politica fiscal-bugetară pe anul 2016 în contextul implementării reformei finanțelor publice, comunică NOI.md.

Pînă în prezent atare consultări cu societatea civilă organiza anual Ministerul Finanțelor, pentru a discuta proiectul elaborat. El însă lipsește pe site-ul Ministerului. Or, politica fiscal-bugetară, conform legii, trebuie aprobată în iulie, iar ulterior, în baza ei, se elaborează bugetul. În ultimii ani însă sesizăm cum politica fiscal-bugetară și Legea bugetului se adoptă aproape concomitent la sfîrșitul anului. Iar cu bugetul pe anul 2015 a fost un caz fără precedent, cînd în primăvara curentă (țara trăia fără buget de cîteva luni) el a fost aprobat de Guvern, nu de Parlament.

Nici anul curent, după toate probabilitățile, autoritățile nu reușesc să adopte la timp cele mai importante documente pentru economia țării. Legea privind finanțele publice și responsabilitatea fiscal-bugetară trebuie aprobate de Guvern și remis Parlamentului proiectul Legii bugetului pe anul următor pînă la 15 octombrie. Aici însă, deocamdată, nu s-au clarificat cu politica.

La rîndul său, Parlamentul urmează să adopte Legea bugetului pe anul următor pînă la 1 decembrie. Probabil, toți sînt în expectativa vizitei misiunii FMI. Totuși, putea fi inițiată discutarea proiectului pînă la sosirea experților, ca să fie măcar adunate propunerile comunității de afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?