X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Țăranu: Moldova continuă să se menţină în faza unui stat în devenire

22 aug. 2015,, 12:38   Politică
6379 16

Țăranu: Moldova continuă să se menţină în faza unui stat în devenire
Foto : interakt.md

Analistul politic Anatol Țăranu, director al centrului „Politicon”, susține că Republica Moldova încă nu a finalizat procesul de construire a propriei identităţi. Din acest considerent, modul în care va fi parcursă tranziția de la un fost imperiu spre o altă entitate rămîne incert, a declarat Anatol Țăranu în cadrul unui interviu acordat agenției de presă IPN, notează NOI.md.

Declarațiile au fost făcute în contextul marcării, pe 27 august curent, a 24 de ani de independență.

„Republica Moldova continuă să se menţină în faza unui stat în devenire, care nu-şi controlează hotarele. Conflictul secesionist de la Nistru face ca Moldova să nu poată fi caracterizată ca un stat care deja s-a constituit în totalitatea sa. În rest, Republica Moldova este un stat tipic în plină tranziţie de la un fost imperiu spre o altă entitate care deocamdată nu este clar cum se va constitui în ultimă instanţă”, a explicat Țăranu.

În opinia analistului politic, cetățenii Republicii Moldova au însușit prea puține lecții în cei 24 de ani de independență. Prin aceasta se explică starea de decadenţă în care se regăseşte statul şi societatea, spune Țăranu.

„Problema identitară nu s-a rezolvat şi aceasta ne face să nu fim cetăţeni, ci doar populaţia unui stat recunoscut în plan naţional, dar care nu s-a constituit în toată finalitatea sa pe interior. Trebuie să învăţăm lecţia de a deveni o naţiune. Populaţia Republicii Moldova nu s-a constituit într-o naţiune care reprezintă baza unui stat, sîntem un conglomerat de grupuri etnice, iar moldovenii, care reprezintă majoritatea covîrşitoare, nu s-au învăţat să fie elita naţiunii”, a punctat Țăranu.

Potrivit lui, moldovenii oscilează între opţiunea de a fi o entitate aparte şi între ceea ce se numeşte „idealul românesc”, iar aceasta a creat o serie de probleme, inclusiv incapacitatea moldovenilor de a fi lideri în propria ţară, de a putea să ducă după sine minorităţile naţionale, a punctat Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?