X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Recolta fermierilor ce folosesc tehnologia no-till este mai bună

21 aug. 2015,, 15:45   Societate
2998 0
Foto: noi.md
Seceta din iulie-august a dăunat mai puţin terenurile agricole pe care se foloseşte tehnologia no-till, fapt despre care vorbeşte recolta obţinută, a spus corespondentului "Infotag" specialistul Fondului Internaţional de Dezvoltare în Agricultură (IFAD), Iurie Uşurelu.

Potrivit spuselor sale, recolta de grîu şi orz de pe patru terenuri demonstrative depăşeşte recolta medie a acestor culturi pe ţară şi sînt un bun indicator pentru promovarea tehnologiei.

"Dacă recolta medie de grîu constituie 3,2 t/ha, iar în cazul nostru acesta constituie 4,7 t/ha. În cazul orzului, am obţinut 4,3 t/ha, atunci cînd pe ţară randamentul mediu este de 3 t/ha. Totodată, noi nu am desfăşurat numeroase lucrări suplimentare, care însoţesc metoda tradiţională, cum ar fi aratul şi cultivatul, economisind resurse considerabile pentru procurarea combustibilului", a spus Uşurelu.

El a menţionat că pe fundalul majorării preţurilor la cereale fermierii, care folosesc no-till, cîştigă mai mult decît alţi agricultori.

"Din 2016 noi lansăm alte 12 terenuri demonstrative cu folosirea tehnologiei no-till. De asemenea, planificăm să deschidem şcoli agricole, unde doritorii pot obţine informaţia necesară pentru a folosi această tehnologie. Să nu uităm că există şi programul de granturi în valoare de pînă la $10 mii pentru achiziţionarea utilajului", a spus Uşurelu.

Ideea principală a no-till constă în reducerea prelucrării mecanice a solului, cum ar fi aratul şi prelucrarea dublă a solului. Tehnologia no-till permite păstrarea solului şi reducerea de 2-3 ori a cheltuielilor pentru combustibili.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?