Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință au risipit mitul precum că nu poate fi obținută o recoltă bună fără produse chimice

2 apr. 05:30   Economie
2093 0

Afirmația conform căreia nu poate fi obținută o recoltă bună fără utilizarea produselor chimice este un mit.

Pînă în 2025, piața produselor ecologice va reprezenta între trei și cinci procente din piața mondială a tuturor produselor agricole, prognozează experții.

Produsele organice sînt cele care sînt cultivate sau produse fără utilizarea pesticidelor sintetice, a pesticidelor și a aditivilor artificiali, precum și a OMG-urilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că fermierii renunță complet la îngrășăminte atunci cînd cultivă culturi organice.

Este vorba despre înlocuirea substanțelor chimice periculoase cu îngrășăminte biologice. Astfel de îngrășăminte nu numai că sînt la fel de eficiente ca și îngrășămintele minerale, dar chiar le depășesc din mai multe puncte de vedere. În special, elementele nutritive din îngrășămintele organice sînt absorbite ușor de plante. În plus, îngrășămintele microbiologice nu doar protejează plantele, ci populează solul cu microfloră benefică, care înlocuiește biota patogenă, crește imunitatea culturilor și promovează creșterea activă și dezvoltarea deplină a acestora. În plus, îngrășămintele biologice nu contribuie la degradarea solului.

”Utilizarea preparatelor chimice dăunează mediului, iar producția de pesticide sintetice este o tehnologie destul de "murdară" care generează multe deșeuri toxice. Mulți producători europeni își mută producția în Asia. Impactul insecticidelor are, de asemenea, un impact negativ asupra mediului, ceea ce este mai vizibil în păduri, deoarece sînt distruși nu numai dăunătorii, ci și alte insecte”, subliniază Dmitri Zavialov, șeful Departamentului antreprenoriat și logistică de la Universitatea Economică Rusă ”G.V. Plehanov”.


"Pămîntul este principala resursă a agriculturii. În Rusia se află 45% din pămîntul de cernoziom din lume. Trecerea la biosecuritatea și bioalimentarea plantelor devine obligatorie nu numai pentru producătorii biologici, ci și pentru producția intensivă chimizată în masă. A fost aprobată strategia de stat pentru dezvoltarea producției ecologice pînă în 2030", spune președintele consiliului de administrație al Uniunii Agriculturii Ecologice, Serghei Korșunov.

Rusia dispune de toate resursele necesare pentru a face complexul agroindustrial mai ecologic și pentru a cîștiga o cotă semnificativă pe piața globală a produselor ecologice.

Potrivit Uniunii agriculturii ecologice, în prezent există 182 de producători ecologici certificați în Rusia. Toți aceștia cresc produse alimentare fără a utiliza pesticide chimice, îngrășăminte, aditivi alimentari, OMG-uri, antibiotice și hormoni de creștere. În lume există 4,5 milioane de astfel de producători.

”Tendința de creștere a numărului de întreprinderi care se ocupă cu agricultura ecologică va continua. Cu toate acestea, pentru a crește numărul acestor gospodării și, în consecință, pentru a reduce nivelul cheltuielile de implementare a proiectelor de agricultură ecologică, sînt necesare stimulente fiscale și de reglementare, precum și o creștere a volumului de subvenții din partea statului", spune Mihail Haceaturean, profesor la Catedra Dezvoltare Strategică și Inovativă de la Universitatea Financiară de pe lîngă Guvernului Federației Ruse.

Afirmația conform căreia este imposibil de obținut o recoltă bună fără utilizarea de substanțe chimice, este un mit. În fiecare an, tot mai multe gospodării agricole demonstrează acest lucru în practică. "Utilizarea preparatelor bio reduce cheltuielile pentru pesticide și îngrășăminte chimice scumpe cu 10-20%". Randamentele cresc cu 10-30%, stresul climatic scade, plantele devin mai rezistente, iar calitatea produselor și durata de depozitare cresc. Crește supresivitatea solului, adică capacitatea sa de a rezista la bacteriile și virușii patogeni, precum și capacitatea sa de a reține umiditatea, își îmbunătățește structura și disponibilitatea nutrienților, crește și se restabilește fertilitatea solului”, spune Serghei Korșunov.

Experții consideră că Rusia dispune de resursele necesare pentru a face ca sectorul agroalimentar să fie mai ecologic și pentru a obține o cotă semnificativă pe piața globală a produselor ecologice. "A fost acumulată o bază de teste de producție pe teren, iar producătorii sînt pregătiți să își mărească capacitatea. Uniunea Agriculturii Organice include peste 80 de producători ruși cu tehnologii înalte de biopreparate și biofertilizatori. Cei mai mulți dintre ei au propriile laboratoare, iar liderii lucrează pe piața rusă și internațională de peste 40 de ani. Acesta este un sector promițător al economiei rusești, în care putem concura cu cele mai importante companii din lume", spune Serghei Korșunov.

Dimensiunea pieței globale de bioprotecție a plantelor (biopesticide) este estimată la 13 miliarde de dolari în 2022, reprezentînd peste 10% din piața globală a produselor de protecție a culturilor și se așteaptă să ajungă la 27,9 milioane de dolari pînă în 2028.

Rata de creștere anuală compusă va fi de 10,9% în perioada 2024-2028. Se estimează că pesticidele chimice vor crește doar cu aproximativ cinci procente. Potrivit Uniunii Agriculturii Organice, Rusia are peste 48 de milioane de hectare de terenuri agricole nefolosite pe care nu au fost aplicate produse agrochimice timp de mai mult de trei ani. Aceste terenuri pot fi puse la dispoziția agriculturii ecologice.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?