X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

60% din populaţia de la sate se alimentează cu apă poluată din fîntîni

17 aug. 2015,, 17:15   Societate
3408 0

Foto: voda-s-dostavkoy.ru

Potrivit datelor cu care operează ong-iştii de profil ecologic arată că doar un sfert din populaţia din satele Moldovei are acces la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă şi doar 15 % au şi apeduct, şi reţea de canalizare. Iar datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că 60 % din populaţia de la sate se alimentează cu apă din fîntîni, iar circa 85% dintre acestea conţin nitraţi în exces sau alte substanţe chimice dăunătoare sănătații.

Așadar, numărul fîntînilor cu apă poluată creşte de la un an la altul, în pofida eforturilor sanitarilor, care încearcă în zadar să-i dezveţe pe oameni de obiceiurile proaste.

Potrivit doctorului în fizică și ex-viceministrului Mediului, Dorian Dușciac, “principala sursă de poluare sînt deşeurile organice de pe lîngă gospodăriile oamenilor care îşi cresc animalele în curte.

Recomand tuturor să înceteze imediat consumul de apă din fântâni. O soluție este alimentarea din cele două râuri mari Prut și Nistru, pentru că apa în râuri nu se termină.

La noi se construiesc însă fântâni arteziene și se utilizează ape subterane, ceea ce înseamnă o cantitate limitată de apă. Explicația este de natură financiară: e mai ieftin să forezi o fântână decât să construiești un apeduct de zeci de kilometri”, s-a expus doctorul în științe fizice.

Pericol există însă și în cazul alimentării din apele rîurilor Nistru şi Prut, pentru că și ele sunt poluate excesiv, iar râurile mici din R. Moldova sunt pe cale de dispariţie, mai ales pe timp de vară, când acestea seacă.

„Pierdem resursele de apă naturală dulce într-un ritm alarmant. Acum câteva decenii, apa de ploaie era considerată dulce şi foarte curată, dar astăzi nu este bună de băut, chiar periculoasă pentru organismul uman. În plus, opt fântâni din zece nu mai au apă bună de băut”, a spus Rodica Iordanov, membră a grupului AO „EcoContact”.

Potrivit Regiei Apă- Canal, doar Izvorul Jeloboc din Orhei este considerată sursa cu cea mai curată apă potabilă din țară, din care se aprovizionează 70 % din orheieni. Plus la asta, apa fără nitrați și metale grele se revarsă în râul Răut.

Ecologiștii consideră că cele mai eficiente soluții ale problemelor enunțate sunt construirea rezervoarelor de apă, adîncirea albiilor rîurilor mici și stabilirea unui sistem de calitate a apei. Banii alocați de Ministerul Mediului însă nu ajung nici pentru jumătate din cele propuse. La moment, 80-85% din Fondul Ecologic sunt destinați pentru construcții de apeducte, insă aceste sume nu pot acoperi totalmente necesitățile populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?