X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

BERD a numit condiţiile în care CFM va putea contracta un credit în mărime de 52,5 milioane de euro

12 aug. 2015,, 17:05   Economie
3508 0
ЕБРР назвал условия для получения ЖДМ кредита в 52,5 млн. евро
Foto: gazeta.ru
Întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” trebuie să îndeplinească un şir de cerinţe şi condiţii pentru a semna Acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), în vederea obţinerii unui credit în sumă de 52,5 milioane de euro pentru achiziţionarea de locomotive şi pentru reînnoirea infrastructurii feroviare. Aceste declaraţii au fost făcute de reprezentantul BERD Octavian Costaș în cadrul unei întrevederi cu directorul general interimar al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, informează NOI.md. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, Octavian Costaş a menţionat că pentru semnarea acordului menţionat cu BERD, CFM trebuie să semneze cît mai curînd posibil acordul de grant cu Uniunea Europeană, acordul de proiect, să selecteze consultanţii şi să semneze contracte cu aceştia.

Bancherul senior în cadrul BERD a menţionat că implementarea acestor condiţii ar putea dura, din motiv că CFM nu a mai avut o experienţă ca aceasta, dar s-a arătat convins că administraţia companiei va face faţă acestor sarcini. La rîndul său, Iurie Topală a dat asigurări că se vor întreprinde toate măsurile necesare pentru accelerarea procesului de executare a condițiilor înaintate. Mai mult, pentru a facilita şi urgenta îndeplinirea tuturor clauzelor, CFM va purta discuţii constructive cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor și cu Ministerul Finanțelor.

În noiembrie 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat un acord cu BERD privind acordarea pentru ţara noastră a unui împrumut în sumă de 52,5 mil. euro pentru achiziționarea locomotivelor și reabilitarea infrastructurii feroviare. Creditul va fi acordat pe un termen de 15 ani, cu o dobîndă anuală de 1,5% şi cu o perioadă de graţie de 3 ani. Prima tranşă va constitui 25 mil. euro, bani ce vor fi folosiţi pentru a achiziţiona 11 locomotive. A doua tranşă de 27,5 mil. euro va fi cheltuită pentru refacerea infrastructurii feroviare în zonele cele mai problematice. UE va cofinanţa achiziţionarea de locomotive printr-un grant în valoare de 5 mil. euro. În total, pentru realizarea proiectului de construcţie şi modernizare a infrastructurii feroviare, precum şi pentru achiziţionarea de locomotive şi vagoane, Moldova planifică să obţină 116,75 mil. euro de la BERD, Banca Europeană de Investiţii şi UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?