Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM sînt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului

6 aug. 2015,, 10:54   Economie
5193 4

Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM sînt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului
Foto : moldovenii.md

Principalul vinovat de situația cretă în sistemul bancar o poartă guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și Consiliul BNM, susține fostul premier Ion Sturza. Într-o nouă postare pe o rețea de socializare, omul de afaceri a sugerat că decizia privind lichidarea celor trei bănci problematice este de fapt o tentativă de a ascunde adevărul, notează NOI.md.

„Sînt stupefiat de tupeul «junelui» de la Banca Națională a Moldovei – Dorin Drăguțanu! El «nu» e vinovat de nimic… El a acționat informat fiind... De parcă nu în «mandatul» lui:
- 2/3 dintre activele băncilor moldovenești au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federația Rusă, care au acționat concertat și au devalizat sistemul bancar;
- s-a furat faimosul miliard de USD. Atenție!, în realitate mult mai mult!
- s-au spălat peste 20 de miliarde de USD ai mafiei rusești;
- s-au legalizat banii criminali din lista Magnțki;
- auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internațional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé…
- bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toți noi, cetățenii Moldovei;
- s-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de USD;
- leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a dus la creșterea dramatică a prețurilor și tarifelor și la sărăcirea populației.
- creditul bancar a devenit prohibitiv”, se arată în comentariul lui Sturza.

Fostul premier susține că nu Comitetul Național de Stabilitate Financiară este în drept să adopte decizii legate de lichidarea băncilor, ci doar BNM poartă responsabilitate.

„Și acum lichidăm trei bănci, «что бы все было шито крыто», sub înaltul patronat al Guvernului și Comitetului Național de Stabilitate Financiară. Acest comitet, apărut din orgoliul nemărginit al domnului Filat, care voia să controleze totul, și care nu are nici valoare legală, nici practică. BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor. Guvernatorul și Consiliul BNM sînt «criminalii» responsabili de acest dezastru al secolului. Ei trebuie «scoși» în piață și «bătuți» cu pietre”, mai scrie Sturza.

Omul de afaceri se arată convins că și premierul Valeriu Streleț face acum jocul celor care l-au desemnat în funcție.

„Domnul Streleț, de altfel, un om onest și muncitor, în cele mai bune tradiții ale șefului său de partid, a luat prăjina și s-a pornit prin sat: el va face, el va drege... Lăsați PR-ul și declarațiile populiste! Nu vă angajați în lucruri pe care știți prea bine că nu le puteți realiza, nici în politica externă, nici în cea internă”, a conchis Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?