Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Voronin: Nu există certitudine că Guvernul va rezista mai mult decît pînă la sfîrșitul anului (VIDEO)

31 iul. 2015,, 08:30   Politică
4950 2
Foto: noi.md
Noul guvern are un viitor vag. Este opinia liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, exprimată în cadrul unui interviu acordat portalului NOI.md. Politicianul a explicat prin instabilitate politică lipsa dorinței PCRM de a-și prezenta viziunea asupra modului de alegere a președintelui atunci cînd va expira mandatul lui Nicolae Timofti.

Pînă acum tăcerea o păstrează doar comuniștii. Dar mai devreme anume ei au sugerat să fie redus pragul electoral la alegerea președintelui în Parlament cu fiecare încercare (61-57-51 de voturi), ceea ce astăzi propune Alianța.

Vladimir Voronin consideră că deocamdată este prematur de vorbit despre modalitatea de alegere a șefului statului, deoarece în timpul rămas pînă la alegerea președintelui ar putea avea loc evenimente imprevizibile.

„Dacă alegerile președintelui se vor desfășura după aceeași schemă care a fost anterior, ați văzut cu ce ne-am ales – un parlament nefuncțional, un guvern nefuncțional și un președinte nefuncțional. Efectiv, puterea se află în mîinile diverșilor manipulatori, ale structurilor care fac ce vor în societatea noastră”, susține ex-președintele.

Referindu-se la modalitatea de schimbare a Constituției – prin referendum sau în Parlament, el a replicat: „Constituția nu poate fi atinsă de oricine își dorește. Ea nu poate manipulată, de aceea Constituția trebuie să fie foarte stabilă și nimeni nu trebuie să comită vreun atentat la ea. Iar toate chestiunile, scopurile și obiectivele propuse de oricare partid sau personalitate să le realizeze în ordine stabilită, dar nu pe calea ajustării Legii Fundamentale la necesitățile proprii. Nimeni nu are voie să intervină în Constituție, nici chiar membrii Curții Constituționale, care în ultimii ani manifestă o libertate neclară și inexplicabilă în aceste chestiuni. Cinci persoane, cetățeni ai țării străine, tratează Constituția noastră pe placul lor. Această problemă, de altfel, de asemenea trebuie soluționată. Deoarece în țară s-au acumulat foarte multe întrebări la care nimeni nu vrea să răspundă. Iar țara continuă să fie distrusă, împărțită și furată, oamenii trăiesc în sărăcie. În curînd vom avea 1,5 milioane de persoane care nu muncesc – ele au plecat din țară deoarece nu au ce face aici. Astăzi avem un stat devastat”, a opinat liderul PCRM.

Întrebat cînd partidul va reveni la chestiunea privind alegerea președintelui, Voronin a răspuns: „La timpul potrivit, dacă nu se va schimba nimic. Eu, spre exemplu, nu știu dacă va funcționa acest guvern pînă la Anul Nou. Să dea Domnul! Noi nu ne dorim ca totul să se schimbe în fiecare zi, deoarece este o dezordine. Dar, în principiu, eu nu sînt sigur că acesta va rezista mai mult decît pînă la finele acestui an”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?