Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară

30 iul. 2015,, 15:15   Economie
2621 0
Нацбанк снова повысил ставки по основным операциям денежной политики
Foto: adevarul.ro
Banca Națională a Moldovei a adoptat decizia privind majorarea ratei de bază aplicate la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2 puncte procentuale, de la 15,5 pînă la 17,5 la sută anual. În afară de aceasta, Banca Națională a majorat ratele de dobîndă la creditele overnight cu 2 puncte procentuale, de la 18,5 pînă la 20,5 la sută anual și de la 12,5 pînă la 14,5 la sută anual la depozitele overnight.

Totodată, BNM a decis să majoreze norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă cu 6 puncte procentuale – pînă la 32 la sută din baza de calcul, începînd cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 septembrie 2015 – 7 octombrie 2015. În același timp, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul de 14 la sută din baza de calcul.

Potrivit comunicatului BNM, deciziile noi privind principalele operaţiuni de politică monetară au fost adoptate în scopul ancorării anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1,5 puncte procentuale, precum și pentru sterilizarea excesului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni și ameliorarea mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetar-creditară.

De menționat că rata de refinanțare este majorată de Banca Națională a Moldovei deja a șaptea oară din luna decembrie a anului trecut, iar pînă atunci ea a rămas neschimbată la nivelul de 3,5 la sută pe parcursul a 20 de luni precedente. Ultima oară BNM a modificat rata de bază luna trecută, majorînd-o de la 14,5 la sută pînă la 15,5 la sută. Decizia BNM privind majorarea ratei de refinanțare va duce la noua scumpire a creditelor în urma creșterii dobînzii la ele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?