Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Țîcu: Nu cred în soluția unui lider puternic pentru Moldova

20 iul. 2015,, 13:32   Politică
5415 8

Țîcu: Marea problemă este neîncrederea în proiectul statal pe care îl au moldovenii
Foto: voceabasarabiei.net

Istoricul Octavian Ţîcu este de părere că divizarea societății moldovenești pe criteriul geopolitic este rezultatul lipsei totale de încredere a populației în instituțiile statului. În opinia lui, atît timp cît în Moldova justiția va fi folosită ca instrument de luptă politică, niciun lider puternic, fie el premier sau președinte nu va putea schimba situația, informează NOI.md.

„Eu nu cred în soluţia unui lider puternic, mesianic pentru că Republica Moldova este astfel construită constituţional, încît unul își dă cu piciorul în altul şi un prim-ministru nu poate face nimic, un preşedinte de parlament nu poate face nimic, şi un preşedinte de ţară nu poate face nimic. Poate face ceva doar unul care controlează justiţia….Aceasta a înţeles Plahotniuc şi aceasta face atunci cînd vrea să-şi cotonogească adversarii politici. Marea problemă este neîncrederea în proiectul statal pe care îl au moldovenii şi, în mare parte, îl au tinerii. Pentru că ne-prezenţa la vot este o dovadă de lipsă de încredere în partide politice, înainte de toate, şi în statul Republica Moldova…. Noi nu am apelat niciodată la suportul statului în rezolvarea problemelor, dar le-am găsit în exteriorul lui”, a explicat Octavian Țîcu în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Octavian Țîcu, instituțiile de stat din Republica Moldova și-au pierdut credibilitatea, în condițiile în care nimeni nu este tras la răspundere pentru furtul banilor publici.

„De furat se fură în foarte multe locuri, în Italia mafia nu este mai mică sau în Statele Unite, sau în Spania, sau în oricare țară, deci, se fură peste tot, este o chestie. Altceva e că unii se mai prind şi sînt puşi la închisoare, pentru educaţie. Dar în sine fundamentele statului sînt nealterabile, există o anumită doză de încredere în Armată, există Biserică, sînt simboluri ale statului care sînt acceptate. La noi nu sînt acceptate nici măcar simbolurile, pentru că unii vin cu panglica Sfîntul Gheorghe, alţii vin cu Tricolorul”, a explicat Octavian Țîcu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?