X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Gurău: Piața Centrală devine una dintre cele mai rîvnite bucățele

13 iul. 2015,, 16:30   Capitala
3494 5
Гурэу: Центральный рынок становится одним из самых лакомых кусочков
Foto: vedomosti.md
În locul Pieței Centrale se prevede să se creeze un centru agroalimentar modern. Cel puțin acest lucru este prevăzut în Strategia de dezvoltare a comerțului intern în municipiul Chișinău pe anii 2015-2020. Cît de reală este realizarea acestei idei? Deși astăzi Piața Centrală este o întreprindere municipală, pe teritoriul ei sînt plasate numeroase obiecte private.

Solicitat de NOI.md, fostul a comentat.

Potrivit consilierului municipal Victor Gurău, solicitat de NOI.md să comenteze această situație, crearea în locul Pieței Centrale a unui centru agroalimentar se înscrie în strategiile adoptate anterior. Strategia privind parcările și locurile de parcare prevede construcția cîtorva parcări cu multe nivele, inclusiv în zona Pieței Centrale. Iar strategia de dezvoltare a infrastructurii arterelor de transport prevede reconstrucția străzilor, inclusiv a străzilor Tighina și Armenească. În acest context, Piața Centrală ajunge în zona reconstrucțiilor și modernizărilor.

„Însă pentru aceasta trebuie elaborate sarcinile de planificare arhitecturală de zonare a părții centrale a capitalei, precum și efectuat auditul infrastructurii. Aici este nevoie de un control riguros din punctul de vedere al divizării proprietății, deoarece, potrivit informațiilor Curții de Conturi, 33-35 la sută din bunurile municipale încă nu au fost luate la evidență, nu au fost înregistrate de organele de cadastru. În acest context Piața Centrală devine una dintre cele mai rîvnite bucățele. De aceea lupta pentru acest teritoriu va fi una serioasă”, consideră fostul consilier municipal.

În opinia lui, proiectul de creare a centrului agroalimentar este destul de real, ținînd cont că aproximativ o jumătate din obiectele de imobil din Piața Centrală se află în proprietate privată, iar capitalul privat întotdeauna soluționează operativ problemele.

„Cît de mult intențiile administrației publice locale coincid cu planurile întreprinzătorilor este o altă chestiune. Deoarece administrația publică se preocupă mai mult de comerțul cu produse agroalimentare, pe cînd capitalul privat este interesat mai mult de construcția clădirilor care ar putea aduce beneficii în urma dării acestora în arendă, și nu de dezvoltarea conceptuală a comerțului. De aceea ar putea apărea probleme cu stabilirea destinației obiectelor și aici Strategia de dezvoltare a comerțului intern la Chișinău ar putea suferi eșec”, s-a arătat îngrijorat Gurău.

Cu toate acestea, problema infrastructurii care abundă în puncte comerciale necesită o soluționare cît mai grabnică, deoarece astăzi peste 60-65 la sută din Piața Centrală sînt ocupate de mărfuri industriale, și nu de produse agroalimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?