X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova și-a atribuit, pe ascuns, o părticică din teritoriul Ucrainei

6 iul. 2015,, 13:25   Externe
26764 12
Foto: kp.md
Satul Alexandrovka din raionul Tarutinski (regiunea Odesa) este blocat și s-a pomenit în totalitate pe teritoriul Republicii Moldova. Alexandrovka este legată de raionul Tarutinski printr-un singur drum, care trece prin teritoriul Moldovei. De la 1 iulie sătenii au pierdut legătura cu Patria, deoarece Poliția de Frontieră din Moldova, în comun cu colegii ucraineni, au instalat de ambele părți ale drumului blocuri din beton și posturi, pentru a nu admite încălcarea regimului de trecere a hotarului.

„A fost o decizie comună, despre care am informat partea ucraineană încă în luna decembrie a anului trecut”, a relatat pentru „Komsomolskaia pravda v Moldove” ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Daniela Mînzatu. „Măsurile respective au fost întreprinse pentru a nu admite încălcarea regimului de trecere a hotarului, or, asemenea încălcări au fost înregistrate în repetate rînduri”, a precizat Mînzatu.

Primarul satului Alexandrovka, Vladimir Stepanenko, a fost informat despre blocarea drumului cu o lună înainte. Oficialul a expediat, în luna iunie, două scrisori guvernatorului regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, cu rugămintea de a se implica, însă fără niciun rezultat, notează trassae95.com.

„Se repetă situația de la începutul lunii decembrie 2014, cînd la fel a fost blocată trecerea pentru locuitorii noștri. Atunci autoritățile s-au implicat la nivel de președinte al Serviciului de Stat de Grăniceri și reprezentant pentru procedurile juridice la hotar din cadrul MAI al Ucrainei. Ca urmare, am primit un răgaz de jumătate de an, după care urma să înceapă construcția unui drum de ocolire pe teritoriul ucrainean. Însă pînă acum nu a fost construit niciun metru de drum, drumul de tranzit este închis, iar conducerea regiunii nu întreprinde nimic”, a declarat primarul satului Alexandrovka.

Vladimir Stepanenko a expediat, pe 1 iulie, o telegramă președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, cu rugămintea de a interveni de urgență în soluționarea acestei probleme. Cînd vremea e frumoasă, locuitorii satului Alexandrovka ajung la Tarutino prin cîmp, însă odată cu primele precipitații serioase această cale va fi exclusă.

Traseul auto Lesnoe-Alexandrovka (17 km) este unica arteră de transport care unește satul cu raionul Tarutinski din regiunea Odesa. O porțiune de 2,8 km trece prin teritoriul Moldovei, iar statutul juridic al acestui segment nu este definitivat. Pe acest tronson se află o stație electrică care alimentează satul Alexandrovka. În cazul blocării drumului de partea moldovenească, energeticienii ucraineni nu vor avea acces la această stație. Mai mult, în acest caz va fi sistat transportul de pasageri, iar itinerarele pentru aprovizionarea cu mărfuri și transportarea bolnavilor și gravidelor la instituțiile medicale vor fi în medie cu 120 km mai mari. În perioada rece a anului această înseamnă practic izolarea satului Alexandrovka cu o populație de 2000 de locuitori de raionul Tarutinski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?