Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Legea cu privire la mediere, adoptată în lectură finală

3 iul. 2015,, 11:45   Politică
3609 2

Legea cu privire la mediere, adoptată în lectură finală
Foto: newsmoldova.md

Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege cu privire la mediere. Inițiativa reglementează procesul de mediere, stabilește statutul mediatorului și modul de organizare a activității acestuia. Autoritățile își propun, prin acest proiect, să promoveze și să dezvolte instituția medierii ca mijloc alternativ de soluționare a litigiilor, informează NOI.md.

Potrivit proiectului, mediator poate fi doar persoana care deţine diplomă de studii superioare de licenţă, nu a fost condamnată anterior pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave, are reputaţie ireproşabilă, este aptă din punct de vedere medical şi a susţinut examenele de atestare a mediatorilor. Potrivit noului concept, activitatea de mediator va fi compatibilă cu orice altă profesie sau activitate. Documentul mai prevede și crearea unui registru de stat al mediatorilor, care va fi gestionat de Ministerul Justiției.

Totodată, proiectul delimitează clar atribuțiile Ministerului Justiției în acest domeniu, precum și atribuțiile Consiliului de Mediere. Autoritățile speră ca prin această inițiativă să reducă termenul necesar soluționării litigiilor, dar și să stopeze fluxul mare de dosare aflate pe rol în instanțele de judecată.

Rezultatele unui sondaj realizat de Consiliul de Mediere, la începutul anului 2013, au arătat că, la acel moment, 2/3 din numărul de mediatori din țara noastră nu activau de facto. În aceste condiții, autoritățile își propun să fortifice instituția medierii și să instituie un grad de mai mare de transparență în acest sector.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?