X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Șova: Trebuie identificat un compromis reciproc acceptabil pentru Chișinău și Moscova

2 iul. 2015,, 15:15   Politică
3768 2
Шова: Нужно выйти на взаимоприемлемый компромисс между Кишиневом и Москвой
Foto: moldnews.md
Declarațiile vicepreședintelui Guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin privind faptul că relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia vor depinde de poziția Chișinăului vizavi de pacificatorii ruși din Transnistria au fost comentate de ex-ministrul Reintegrării și fostul viceministru al Afacerilor Externe Vasile Șova, care în anii 1990-1998 a participat la reglementarea conflictului transnistrean.

- Pe parcursul mai multor ani, situația vizavi de pacificatori are un context divers de evoluție, spune Vasile Șova în interviul acordat NOI.md. De aceea, în viziunea mea, Moldova și Rusia trebuie să susțină consultări speciale pe marginea Acordului din 1992 „Privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova”. Deoarece și Chișinăul are întrebări referitoare la situația din zona de securitate și rolul pacificatorilor, și Moscova, indiscutabil, are întrebările sale, îndeosebi în ultimul timp. De aceea astfel de consultări profunde vor ajuta să se ajungă la unele soluții reciproc acceptabile pentru a evita toate preocupările reciproce în legătură cu rolul pacificatorilor în Moldova.

Aș mai spune că trebuie să se pornească de la faptul că în viitorul apropiat nu va exista alt mecanism sau alți parteneri participanți în calitate de forțe de menținere a păcii. Și, cel mai probabil, nici nu vor exista, cel puțin pînă cînd nu vor fi create noi codiții politice. De aceea trebuie să ținem cont de faptul că trebuie analizat Acordul din 1992 și identificat un compromis pentru Chișinău și Moscova, pentru a stabiliza situația în zona de securitate și a evita preocupările ambelor părți în legătură cu perspectiva evoluției acesteia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?