X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

PL: Coaliţia de guvernare trebuie creată cu condiţiile stabilite anterior

30 iun. 2015,, 12:45   Politică
3093 7
Либералы считают, что правящая коалиция должна быть создана на прежних принципах
Foto: pl.md
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că coaliţia proeuropeană trebuie creată în baza principiilor discutate anterior cu partenerii europeni. Potrivit agenţiei "Infotag", opinia a fost exprimată de către liderul PL luni seară la Publika TV.

"Partidul Liberal nu se va alătura coaliţiei PDM-PLDM. Ar fi incorect. Am purtat negocieri cu partenerii europeni, iar apoi ei au decis cum au vrut. Pentru ce ei au format coaliţie dacă nu au majoritate parlamentară? Așa şi noi ne putem declara la putere, iar apoi să propunem să ni se alăture", a spus Ghimpu.

El consideră că trei partide trebuie să înceapă negocierile de la zero, dar cu respectarea condiţiilor discutate anterior în cadrul negocierilor cu reprezentanţii Bruxellesului în ianuarie la Aeroportul Chişinău.

"Nu vrem să formăm alianţă de dragul alianţei. Nu vrem ca cineva să fure nepedepsit miliarde, iar cineva să-şi asume responsabilitate pentru aceasta. FMI s-a întors, nu se mai construiesc drumuri, nu se mai alocă finanţări. Partenerii externi nu-ţi dau bani dacă nu-s reforme. Noi înţelegem că este nevoie de partenerii europeni, că o să murim de foame, dar eu nu vreau sa fim folosiţi. Să nu creadă cineva că nu avem timp. Şi europenii insistă să fie un procuror european. Dacă este inimă de om, noi într-o seară rezolvăm problema cu guvernul", este convins Ghimpu.

Totodată, el nu a dorit să indice numele potenţialului candidat la funcţia de prim-ministru.

"Nu ţine de competenţa mea să desemnez un candidat. Trebuie să fie un om cinstit, un bun politician, să nu fie un slugoi al partidului sau al liderului partidului. Trebuie să aibă verticalitate, dar să nu spună pe urmă că eu nu am fost decît prim-ministru", a spus Ghimpu, amintindu-şi afirmaţiile fostului premier Iurie Leancă.

Totodată, liberalul a refuzat să vorbească despre Leancă, menţionînd că "dumnealui are păcatele sale şi la Banca de Economii, şi în legătură cu alte probleme din perioada în care a fost premier". Ghimpu a subliniat că liberalii vor înainta condiţii dure pentru formarea alianţei cu PLDM şi PDM.

"Nu-mi doresc ca şi de această dată ei să imite negocieri cu noi, iar în final din nou să se alieze cu comuniştii. Vreau să aud public că doar cu noi şi (PLDM şi PDM) nu vor face alianţă cu comuniştii. Vrem ca negocierile să fie cît mai transparente, în prezenţa presei şi reprezentanţilor partenerilor europeni. În ceea ce priveşte repartizarea funcţiilor, noi nu pretindem mai mult: trebuie să fie stabilit principiul ca fiecare să primească funcţii ținînd cont de numărul mandatelor în Parlament", a spus Ghimpu.

La rîndul său, vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că "crearea unei coaliţii proeuropene democratice trebuie începută de la Consiliul municipal".

"Personal voi prezenta iniţiativa de formare a coaliţiei cu partidele proeuropene în Consiliul Municipal Chişinău. Formarea coaliţiei în CMC va deveni un stimul şi pentru formarea coaliţiei guvernamentale", a menţionat Chirtoacă la PRO TV Chişinău.

El a spus că nu va propune funcţii în schimbul formării coaliţiei în CMC.

"Colaboratorii Primăriei sînt funcţionari de stat, care au fost angajaţi în bază de concurs pentru un termen indefinit. Nu-i putem concedia. O putem face doar în caz de modificare a structurii organizaţionale, dar şi aceste modificări trebuie să fie justificate. La momentul actual nu există asemenea necesitate. Cred că doar funcţiile de viceprimari pot fi repartizate pe criterii politice", a subliniat Chirtoacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?