Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Camera Ford poate vedea și după colț!

25 iun. 2015,, 11:56   Ştiri Auto
3706 0
Foto: noi.md
Koln, Germania, 24 iunie, 2015 – Intersecțiile «oarbe» adesea pun la încercare nervii șoferilor, care sunt nevoiți să se miște lent și să fie maxim atenți pentru a vedea și auzi transportul care se apropie.
Ford Motor Company începe implementarea unei noi tehnologii, garție căreia camera instalată pe automobil asigură vizualizarea sectoarelor invizibile pentru ochiul omului aflat la volan. Această soluție va permite diminuarea stresuluiși, potențial, va preîntâmpina accidentele.
Inovația - camera de luat vederi frontală cu unghi lat și vizor lateral combinat este accesibilă ca opțiune suplimentară pentru noile Ford S-MAX și Galaxy în Europa și oferă șoferului un câmp de vizualizare de 180 grade în fața automobilului. La intersecțiile cu vizualizare dificilă și la ieșirea automobilului pe traseu, această cameră video îi permite șoferului să vadă clar mașinile care se apropie, dar și pietonii și bicicliștii.
«Cu toții am fost în asemenea situații. Stresul poate fi cauzat nu doar de intersecțiile ”oarbe”. Uneori problema apare din cauza unui copac rămuros sau a arbuștilor crescuți de-a lungul drumului, - a comentat Ronni Hause, inginer sisteme electronice de asistență șoferilor, Ford of Europe. – Unor automobiliști li-i complicat chiar și să iasă de pe traseul pe care au circulat. Camera de luat vederi frontală cu unghi lat și vizor lateral combinat, la fel ca cele retrovizoare, prezintă una dintre elaborările cu care oamenii se obișnuiesc rapid, și foarte curând șoferii se vor minuna cum puteau circula fără ele acum ceva timp ».
Noua tehnologie, prima pe acest segment de automobile, este activată prin simpla butonare. Camera cu rezoluția de 1 megapixel, instalată pe grilajul radiatorului, asigură șoferului un camp visual de 180о (din dreapta și din stânga) în regim real. Imaginea color este proiectată pe ecranul tactil de 8 nnch. Astfel șoferul poate urmări mișcarea altor participanți la traficul rutier, aflați în față și pe lateral. Camera cu lățimea de doar 33 mm este menținută curată grație unui spălător mobil special, care este activat în mod automat la conectarea ștergătoarelor pe parbriz.
Datele adunate în cadrul proiectului SafetyNet de monitorizare a securității la trafic în Europa atestă, că 19% dintre șoferii care au comis accidente la intersecții, întâmpinau dificultăți de vizualizare*. Din datele ministerului britanic al transportului, în a. 2013 vizibilitatea redusă din cauza factorilor externi de pe drum a constituit una dintre cauzele accidentelor rutiere în 11% dintre cazuri**.
«Am testat noua cameră din zori până noaptea pe cele mai diverse drumuri, inclusiv străzile urbane supraaglomerate și sectoarele care abundă în bicicliști și pietoni, – a comentat Hause. – Circulația prin tuneluri și pe ulicioare, intrarea pe teritoriul garajelor cu iluminare diferită – toate acestea ne-au permis să obținem funcționarea sigură a sistemului chiar și atunci, când razele solare băteau direct în obiectivul camerei ».
Pe câteva dintre modelele Ford, inclusiv noile S-MAX și Galaxy, deja sunt utilizate camere retrovizoare, care asistă șoferul la mersul cu spatele. Iar sistemul Cross Traffic Alert implică senzorii instalați în partea din spate a mașinii în scopul prevenirii despre posibilele obstacole la ieșirea din parcare.
«Trecerea prin intersecțiile «oarbe» poate fi o manevră complicată și pentru începători, și pentru șoferii experimentați. Tradițional, varianta optimă este următoarea: țoferul se apleacă înainte, pentru a vedea mai bine, mașina se mișcă încet și cu geamurile deschise, pentru a putea auzi transportul care se apropie. Dar bicicliștii, care circulă fără zgomot, formează «grupul de risc», – a comentat Keith Freeman, trening-managerul proiectului «AA Quality» (Marea Britanie), care instruiește tinerii automobiliști în cadrul programului șofatului sigur Ford Driving Skills For Life. – Noua tehnologie la sigur sporește securitatea la trafic în condițiile vizibilității limitate și cruță nervii șoferilor ».
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?