Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova insistă asupra discutării problemei supravegherii posturilor cu participarea Ucrainei şi OSCE

19 iun. 2015,, 12:45   Politică
2758 1
Молдова настаивает на обсуждении проблемы мониторинга постов с участием Украины и ОБСЕ
Foto: gumilev-center.ru
Moldova insistă ca problema monitorizării posturilor de pacificatori în Zona de Securitate (ZS) pe Nistru să fie discutată doar cu participarea experţilor din Ucraina şi OSCE, a relatat agenției "Infotag" copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din Moldova, generalul Ion Solonenco.

Potrivit lui, Chişinăul este dispus să discute acest subiect nu doar în cadrul şedinţei săptămînale a CUC, dar şi la reuniunea copreşedinţilor.

"Posibil, asemenea întrevedere va avea loc la începutul săptămînii viitoare, dar cu implicarea obligatorie a reprezentanţilor intermediarilor şi observatorilor. Le punem colegilor noştri transnistreni întrebări rezonabile, la care nu primim răspunsuri. Astfel, ne interesează de ce în ZS şi la Bender - oraş cu regim sporit de securitate, pe posturi persistă inscripţia "Serviciul de grăniceri", delimitarea frontierei de stat? Care frontieră? Care grăniceri? În documentele CUC nu se spune nimic despre aşa ceva. Însă partea transnistreană deviază de la discutarea acestei probleme, ca şi de la o serie de alte subiecte, cum ar fi libera circulaţie a cetăţenilor. Noi sperăm că, datorită ajutorului partenerilor ruşi, vom înregistra progres în examinarea agendei. În orice caz, mizăm pe activitatea pozitivă a Comisiei", a relatat Solonenco.

Verificarea posturilor de pacificatori, pentru deplasarea la locurile incidentelor din ZS au loc în prezenţa superiorilor militari ai părţilor implicate în conflict. Moldova consideră acest lucru insuficient, propunînd ca în procesul de monitorizare să fie implicaţi şi reprezentanţii mediatorilor – OSCE şi Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?