Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Analist politic: Mesajul transmis de ministrul de român de externe la Chișinău este inoportun

18 iun. 2015,, 15:28   Politică
6183 4

Analist politic: Mesajul transmis de ministrul de român de externe la Chișinău este inoportun
Foto : noi.md

Analiștii politici au păreri împărțite vizavi de mesajul transmis de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, liderilor politici de la Chișinău. Contactat de NOI.md, expertul IDIS „Viitorul” Cornel Ciurea a menționat că apelul demnitarului privind formarea unei coaliții proeuropene stabile este unul firesc, în condițiile în care România este partenerul strategic al țării noastre pe calea dezvoltării europene.

„Spre deosebire de mesajele altor politicieni europeni, în cazul dat această vizită a fost oficial anunțată, are un scop anunțat, așa că nu poate fi vorba de o încercare de a influența pe cineva. Se știe că politicienii români niciodată nu au fost buni mediatori între liderii noștri politici. Este o declarație firească, o fac toți politicienii care ne vizitează țara. Este doar o sugestie și nicidecum nu e vorba de presiuni directe care se exercită asupra clasei politice”, a explicat Ciurea.

Pe de altă parte, politologul Alexei Tulbure a explicat pentru NOI.md că abordarea oficialului român este inadecvată. În opinia lui, România a pretins întotdeauna a fi „vocea” UE la Chișinău, deși pozițiile exprimate de cele două părți nu au coincis întotdeauna, spune Tulbure.

„Îmi pare absolut inoportun să te dai cu părerea în privința situației politice interne, într-o asemenea perioadă dificilă. Asta dă se bănuit că are și alte scopuri. Eu cred că acest ministru a avenit nu atît să-i convingă pe liderii politici, cît să atribuie o doză de legitimitate democratică viitoarei coaliții, care a pierdut-o demult. Ce avem noi acum este un «cimitir al viselor și năzuințelor europene», nouă ne trebuie acum o schimbare. Ceea ce face ministrul român de externe este o încercare de a-i mai păstra pe cei care și-au bătut joc de oameni în ultimii ani”, a punctat Tulbure.

În opinia politologului, ministrul român de externe nu a repetat mesajul tradițional al oficialilor europeni privind necesitatea depolitizării instituțiilor de stat, soluționarea crizei din sistemul bancar și finalizarea anchetei în cazul devalizării celor trei bănci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?