Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Experţi şi analişti: Alegătorilor din Moldova le plac cadourile şi promisiunile

15 iun. 2015,, 16:30   Societate
2740 2
Foto: noi.md
Experţi politici independenţi, comentînd rezultatele alegerile locale generale din 14 iunie, concluzionează că în Moldova marea parte a alegătorilor preferă cadourile şi promisiunile, precum şi "pe cei care-i fură".

Fostul vicepremier Nicolae Andronic a spus, solicitat de "Infotag", că dacă Chişinău pentru încă patru ani va rămîne cu primarul Dorin Chirtoacă, va fi "un dezastru". La fel a vorbit şi despre antreprenorul acuzat de fraude la bănci, Ilan Șor, care din primul tur a cîştigat funcţia de primar al oraşului Orhei.

"Electoratul a ales doar pentru că în Moldova persistă un paradox inexplicabil – populaţia îi votează pe cei care o fură. Această decizie a multor cetăţeni (nu doi sau trei!) nu se încadrează în limitele raţiunii. Şi, totodată, eu ca chişinăuian, nu înţeleg de ce noi în capitală trebuie să trăim încă patru ani în mizerie, haos şi gropi în drumuri, dacă Chirtoacă va rămîne la cîrma Primăriei?", se întreabă Andronic.

Expertul consideră că poziţia de lider a lui Chirtoacă la Chişinău se datorează în primul rînd resursei administrative, "folosite activ în primul tur".

El este convins că turul doi în capitală va avea loc cu implicarea maximă a structurilor orăşeneşti supuse Partidului Liberal şi direct lui Chirtoacă, precum şi cu divizarea cetăţenilor pe principiul primitiv, inutil şi care corodează societatea "eşti pentru ruşi sau români?".

Fostul reprezentant al Moldovei la ONU, Alexei Tulbure, a menţionat că electoratul Chişinăului tradiţional votează nu pentru rezultatele activităţii primarului, ci din preferinţe politice.

"Retorica pseudo-europeană a lui Chirtoacă pentru cetăţeni are o valoare mai mare decît criza serviciilor comunale şi drumurile distruse. Chişinău întotdeauna s-a poziţionat ca un oraş proeuropean, spre diferenţă, să zicem, de Bălţiul prooriental. În nord a cîştigat cu un rezultat covîrşitor Renato Usatîi şi "Partidul Nostru", care a înlocuit 70% din consiliul municipal locale, iar însuşi antreprenorul a devenit şeful administraţiei", a menţionat el.

În cazul oraşului Orhei voinţa locuitorilor expertul a explicat-o prin faptul că "oamenii preferă promisiunile şi cadourile".

"Li s-a vorbit despre investiţii şi multe altele. Poporul crede. În situaţia dată ei au preferat vrabia din mînă (Șor) decît cioara de pe gard - vechea poveste a reprezentanţilor altor partide despre "istoria de succes", a spus Tulbure.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?