Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

2 milioane de dolari de la BM pentru gestionarea calamităților naturale

11 iun. 2015,, 16:10   Economie
2333 0

2 milioane de dolari de la BM pentru gestiunea calamităților naturale
Foto: trud7.md

Banca Mondială va aloca Moldovei un credit suplimentar în valoare de 2 milioane de dolari pentru implementarea proiectului „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”. Totodată, termenul de realizare a acestui proiect va fi prelungit pînă la 30 iunie 2016, relatează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de Acordul de finanţare adiţională a proiectului numit între Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare, care face parte din grupul Băncii Mondiale, semnat la Chișinău pe 21 mai 2015, iar Guvernul republicii a aprobat proiectul legii privind ratificarea acestuia.

Se preconizează că mijloacele suplimentare alocate Moldovei de Banca Mondială vor fi utilizate, în special, pentru achiziția și instalarea a 14 stații meteorologice automatizate și 35 de posturi meteorologice, procurarea softului pentru vizualizarea datelor meteorologice, precum și procurarea indicatoarelor pentru măsurarea umidității solului în cadrul măsurărilor agrometeorologice.

Valoarea totală a proiectului „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova” a constituit anterior 10 milioane de dolari. Proiectul are menirea să reducă vulnerabilitatea țării noastre, în special a sectorului ei agricol, față de pericolul calamităților naturale, în particular a secetei, inundațiilor și altor cataclisme naturale. Proiectele prevăd perfecționarea activității Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Moldovei în prognozarea condițiilor meteorologice complicate prin intermediul procurării noului radar „Doppler”, pentru sporirea gradului de pregătire către calamitățile naturale și reacționarea rapidă la acestea. În același scop, în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a fost creat un Centru de comandă pentru situații de urgență.

Implementarea proiectului va crea premize reale pentru reducerea pierderilor economice a fermierilor, grație consolidării potențialului Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Moldovei, care va putea prognoza mai exact situația meteorologică și emite mai operativ avertizări despre riscurile producerii calamităților naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?