Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Țăranu: Poziția Rusiei în regiunea transnistreană a slăbit vizibil

3 iun. 2015,, 10:48   Politică
2906 2

Țăranu: Poziția Rusiei în regiunea transnistreană a slăbit vizibil
Foto : noi.md

Situația creată în jurul regiunii transnistrene este favorabilă Chișinăului, doar că gestionarea acesteia nu este deloc simplă. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu, director al Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon” și a fost exprimată pentru NOI.md. Analistul se arată convins că pe fondul ultimelor evenimente, poziția Rusiei în regiunea transnistreană a slăbit vizibil.

Întrebat ce impact va avea asupra situației din regiune numirea fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa, Anatol Țăranu a punctat că această decizie nu va schimba radical ecuația transnistreană, deși este în avantajul părții moldovenești.

„Saakașvili este catalogat drept un aliat, o persoană apropiată Chișinăului. Pe de altă parte trebuie să fim conștienți de faptul că deciziile Kievului oferă un grad înalt de complexitate situației. Cu alte cuvinte, evoluția din regiune este favorabilă Chișinăului, dar gestionarea ei nu este un lucru simplu. Eventuale complicații ar putea duce la pierderi mari”, a punctat Țăranu.

Referindu-se la o altă hotărîre recentă a Kievului, privind suspendarea dreptului de tranzit al trupelor ruse spre Transnistria, analistul a precizat că denunțarea acestui acord practic închide ermetic regiunea și o preface într-o enclavă, lipsind-o de orice cale de comunicație cu Federația Rusă.

„Rusia ar putea să instituie o cale aeriană prin UE, iar Moldova ar fi atunci nevoită să ia o decizie foarte complicată, fie să respecte prevederile Acordului din ’92, fie să se asocieze politicii promovate de Kiev, lucru care presupune anumite riscuri și va complica pînă la refuz relația cu Rusia”, a remarcat Țăranu.

Analistul mai consideră că „evoluțiile din regiune din ultima perioadă fac practic imposibilă menținerea formatului actual de mediere a conflictului transnistrean, în condițiile în care doi subiecți importanți ai procesului de negocieri, Rusia și Ucraina, se află în stare de război nedeclarat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?