X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Preşedintele CEC: Pentru desfăşurarea alegerilor locale generale totul e gata

2 iun. 2015,, 16:45   Politică
2714 0
Сколько стоят выборы в местные органы власти?
Foto: noi.md
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, că totul este gata pentru desfăşurarea alegerilor locale generale, informează agenţia "Infotag".

"CEC a pregătit totul pentru desfăşurarea alegerilor, deşi am avut puţin timp, întrucît data alegerilor a fost stabilită pe neaşteptate. Noi sîntem executorii legii şi ar fi bine ca legile să stipuleze clar data desfăşurării următoarelor alegeri parlamentare, în aşa mod încît aceasta să nu depindă de situaţia politică. Deocamdată avem ce avem", a spus Ciocan.

Întrebat la ce sumă sînt estimate alegerile locale, Ciocan a spus că statul a alocat pentru organizarea alegerilor 65 de milioane de lei.

"Resursele date sînt prevăzute în bugetul de stat. Eu presupun că această sumă este la limita suficienţei, posibil să mai avem nevoie de bani suplimentari, pentru că noi am cerut mai mult", a spus Ciocan.

Potrivit lui, alegerile locale vor avea loc în 898 de primării.

"În funcţie de localitatea unde va avea loc votarea, se va vota cu două-patru buletine. De exemplu, eu, în calitate de chişinăuian, voi alege primarul general al municipiului Chişinău şi consiliul municipal, cetăţenii care locuiesc în municipiul Chişinău – Băcioi, Sîngera, suburbii – vor vota cu patru buletine, diferite după culori şi după conţinut. Ei vor alege primarul satului localităţii/oraşului, vor alege consiliul local, primarul general şi consiliul municipal. În centrele raionale sau în raioane oamenii vor alege primarul localităţii, consiliul local şi consiliul raional", a spus preşedintele CEC.

Funcţionarul a amintit că în alegerile locale pot vota doar cetăţenii care sînt în ţară. Birouri în afara ţării nu se deschid, votează doar cei care sînt în ţară şi doar în localitatea în care şi-au declarat locul de domiciliu ori reşedinţă.

"Tema lipsirii cetăţenilor din străinătate de dreptul la vot este una discutabilă. Dintr-un punct de vedere, este just că ei trebuie să voteze, dar, totodată, organele locale sînt alese de cei ce cu adevărat locuiesc în localitatea dată", a menţionat Ciocan.

Funcţionarul a respins categoric probabilitatea votului multiplu.

"Votarea multiplă o exclud definitiv, sută la sută. Faptul că în listele electorale s-ar găsi vreo persoană decedată nu exclud acest lucru, nu ar fi o încălcare atîta timp cît nu s-ar tenta votarea pentru această persoană decedată regăsită în vreo listă. Noi avem mult mai multă ordine în liste decît a fost anterior. Pînă în 2012 listele electorale erau întocmite în primării şi erau deţinute pe loc, în computerele lor. Acum ele toate se păstrează pe serverele CEC", a spus Ciocan.

El, de asemenea, a dezminţit afirmaţiile că CEC a folosit ilegal date cu caracter personal ale cetăţenilor. Vorbind despre controlul inopinat desfăşurat la CEC de către reprezentanţii CNPDCP, Ciocan a spus că peste două ore și jumătate problema a fost rezolvată.

"Ne vine greu să vedem profunzimea acestei chestiuni. Dar pot explica acţiunile noastre, deoarece noi lucrăm în strictă conformitate cu Codul electoral. După alegeri ne vom da toată străduinţa să demonstrăm întregii societăţi a Republicii Moldova că în tot ce am făcut ne-am condus de Codul electoral, şi nu de altceva. Listele electorale trebuie să conţină datele cu caracter personal ale cetăţenilor. Acestea sînt păstrate la Registru, de unde le şi luăm", a spus preşedintele CEC.

Iurie Ciocan a menţionat că CEC va anunţa rezultatele alegerilor din 14 iunie la fel de rapid ca şi la alegerile parlamentare, datorită sistemului computerizat de transmitere a datelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?