Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Au fost coordonate măsurile pentru ridicarea embargoului rusesc la producția agricolă moldovenească

30 mai. 2015,, 13:30   Economie
3279 0
Foto: forum.md
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova și „Rosselhoznadzor” au coordonat măsurile pentru ridicarea embargoului rusesc la producția agricolă moldovenească și au convenit să semneze un protocol bilateral care va include prioritățile privind consolidarea cooperării, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, aceste subiecte au fost abordate în cadrul întrevederii ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, cu membrii delegației „Rosselhoznadzor” condusă de directorul adjunct al instituției, Alexei Alexeenko. Partea moldovenească a fost reprezentată la aceste negocieri de viceminiștrii Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin și Eduard Grama și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). La întrevedere a participat, de asemenea, ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin.

Părțile au discutat despre situaţia actuală privind cooperarea moldo-rusă în vederea livrării producţiei agroalimentare moldoveneşti de origine vegetală şi animală în Federaţia Rusă.

Ministrul Ion Sula și reprezentanții ANSA au informat partea rusă despre măsurile întreprinse în vederea eficientizării controlului fitosanitar şi al calităţii produselor indicate, precum şi dotarea laboratoarelor cu utilaj performant, instruirea continuă a inspectorilor fitosanitari etc.

Delegaţia „Rosselhoznadzor”-ului a fost invitată să inspecteze, în următoarele zile, agenţii economici producători de fructe, legume, alte produse agroalimentare, precum şi depozitele frigorifice dotate cu linii moderne de sortare şi ambalare.

La rîndul său, conducătorul delegaţiei „Rosselihoznadzor” a afirmat că unul din obiectivele vizitei este de a inspecta o serie de companii pentru a examina posibilităţile de eliminare a restricțiilor temporare la importul anumitor tipuri de produse agricole moldovenești pe piața rusă, printre care şi companii din Găgăuzia.

Pentru deblocarea situaţiei oficialul rus a propus elaborarea unui program de colaborare între părţi, care va include printre altele: instruirea specialiştilor moldoveni în centrele specializate din Federaţia Rusă; o activitate riguroasă pe principii de încredere; elaborarea metodelor unificate de prelevare a probelor; introducerea sistemului electronic de eliberare şi evidenţă a certificatelor fitosanitare şi a celor de conformitate. S-a accentuat asupra necesităţii schimbului permanent de informaţii între părţi şi controlului strict în domeniul reexportului din ţări terţe.

S-a convenit că la finalul vizitei părţile vor semna un protocolul bilateral care va include priorităţile privind consolidarea cooperării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?