X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Belarus examinează posibilitatea construcției unei ferme de vaci pentru lapte în Moldova

30 mai. 2015,, 15:00   Societate
3376 0

Foto: meatinfo.ru

Republica Moldova și Belarus intenționează să extindă cooperarea în agricultură, inclusiv în zootehnie și livrarea tehnicii agricole. În particular, este examinată posibilitatea construcției în Moldova a unei feme de vaci pentru lapte și semnarea unor acorduri pe termen lung pentru importul de fertilizanți și tehnică agricolă din Belarus. Totodată, Moldova speră să-și sporească exportul de struguri de masă în Belarus, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, aceste subiecte au fost discutate în cadrul întrevederii dintre ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, și ambasadorul Republicii Belarus în Republica, Serghei Ciciuk. Părțile au apreciat nivelul înalt al cooperării între cele două ţări, incusiv pe linia agroalimentară, exprimînd interesul reciproc pentru dezvoltarea relaţiilor tradiţionale. Discuţiile s-au axat, de asemenea, pe mersul realizării prevederilor protocolului semnat de preşedinţii Moldovei şi Belarusului în cadrul vizitei lui Alexandr Lukaşenko la Chișinău.

Ion Sula a punctat principalele domenii în care se atestă o cooperare intensă, exprimînd interesul părții moldovenești pentru extinderea colaborării în acele sectoare, în care partea belarusă înregistrează progrese considerabile. În particular, a fost solicitată asistenţa ambasadorului în vederea organizării unei delegaţii în Belarus, pentru a studia şi prelua experienţa în domeniul zootehnic. De asemenea, a fost exprimat interesul pentru importul din Belarus a tehnicii agricole, care este bine cunoscută în Moldova şi utilizată pe larg de producătorii agricoli.

Ion Sula i-a mulţumit lui Serghei Ciciuk pentru ospitalitatea oferită de partea belarusă cu ocazia recentei misiuni comerciale în Minsk a producătorilor şi exportatorilor de struguri de masă din Moldova. În cadrul acestei vizite producătorii moldoveni s-au întîlnit cu reprezentanții ai 15 cele mai mari rețele de distribuție din Belarus, inclusiv rețeaua de comerț de stat „Belkooptorg”, precum şi cu reprezentanți ai Ministerului Comerțului și Camerei de Comerț din Belarus. Astfel, Moldova speră să majoreze exportul strugurilor de masă pe piaţa belarusă.

La rîndul său, Serghei Ciciuk a declarat că Republica Belarus respectă alegerea Republicii Moldova privind cursul european şi pledează pentru consolidarea continuă a relaţiilor comercial-economice bilaterale. În acest sens, potrivit diplomatului belarus, nu există niciun fel de impedimente. Serghei Ciuciuk a confirmat, de asemenea, disponibilitatea Ambasadei Belarusului de a contribui la dezvoltarea cooperării în sectorul agricol.

În cadrul întrevederii, interlocutorii au convenit ca toate aceste subiecte de interes reciproc să fie abordate în cadrul următoarei şedinţe a Comisiei mixte pentru cooperare comercial-economică şi, respectiv, să fie fixate în protocolul interguvernamental.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?