X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Corlăţean: UE nu a anulat şansa aderării pentru statele din Parteneriatul Estic

27 mai. 2015,, 10:00   Societate
2375 2

Foto: noi.md

Uniunea Europeană nu a anulat şansele de aderare pentru statele din Parteneriatul Estic. Declaraţia aparţine fostului ministru de Externe al României, consilier onorific al premierului Victor Ponta în domeniul relaţiilor cu Republica Moldova, Titus Corlăţean, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

„Politica de vecinătate estică a UE este diferită de politica de extindere a UE. Dar mai există şi articolul 49 din Regulamentul UE, care oferă dreptul pentru fiecare stat de pe continent să aspire la integrarea europeană. Dacă statul face eforturi considerabile, obţine progrese şi se încadrează în standardele impuse de UE, atunci are toate şansele”, a spus fostul ministru de externe român.

Referindu-se la summitul de la Riga, Corlăţean susţine că „există o dezamăgire atât pentru statele din Parteneriatul estic, cât şi pentru partenerii din UE. La Riga nu a fost atins pragul critic, care să ofere speranţe acestor state”, a spus oficialul.

Titus Corlăţean a declarat că UE ar trebui să fie mai atentă la eforturile depuse de către statele din Parteneriatul Estic. „Eforturile depuse de către statele Parteneriatului estic şi realizările privind implementarea reformelor pentru integrarea europeană au valori duble faţă de eforturile pe care le depun alte state din Europa Centrală. Este necesar de a se lua în considerare faptul că aceste state mai sunt încă puternic influenţate de către Rusia, care exercită presiuni puternice asupra lor”, a declarat Corlăţean.

Titus Corlăţean consideră la moment irealizabilă integrarea europeană a Republicii Moldova prin unirea acesteia cu România, după cum a afirmat recent fostul preşedinte al României Traian Băsescu. „Aş fi foarte bucuros chiar mâine să se întâmple acest lucru. Însă lucrurile sunt mult mai complicate. Există problema Transnistriei şi a contingentului militar rus dislocat pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Corlăţean.

Totodată, fostul şef al diplomaţiei române susţine că tot mai mulţi cetăţeni moldoveni şi-ar dori unirea cu România. „România a făcut foarte mult pentru Republica Moldova, a investit în infrastructură, în proiecte sociale, au fost reparate spitale şi grădiniţe. Aceste lucruri nu pot rămâne neobservate”, a adăugat Corlăţean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?