Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deputatul PL Valeriu Munteanu: Legea privind Procuratura limitează drepturile procurorului general

26 mai. 2015,, 15:55   Politică
2247 0
Депутат ЛП: закон о прокуратуре ограничивает права генпрокурора
Foto: noi.md
Legea privind Procuratura necesită perfectare, deoarece contravine Constituţiei în ceea ce priveşte desemnarea procurorilor şi limitează drepturile procurorului general, consideră deputatul din partea Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus marţi, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru drept, numiri şi imunitate că la adoptarea proiectului de lege este necesar să fie luate în calcul o serie de articole din Constituţie, care au fost omise la elaborarea documentului.

"Accentuaţi necesitatea modificării Constituţiei în ceea ce priveşte alegerea procurorului general, dar omiteţi alte puncte, de exemplu a procurorilor inferiori. Conform Legii supreme, ei sînt numiţi de procurorul general, dar în proiectul de lege este prevăzuta procedura de desemnare în bază de concurs, în care rolul principal îl joacă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procurorul general doar aprobă procurorii în funcţii, însă selectarea acestora este prerogativa CSP", a spus Munteanu.

Potrivit spuselor sale, documentul elaborat de Ministerul Justiţiei nu corespunde legislaţiei şi nu poate fi adoptat în varianta actuală.

"Procurorul îşi desemnează subordonaţii. El nu trebuie să ceară permisiune. Sau noi prevedem modificări la Constituţie şi în privinţa acestui punct sau vom ajunge în situaţia cînd asemenea detaliu nesemnificativ pur şi simplu va da peste cap întreaga activitate asupra documentului", consideră Munteanu.

În rezultat, liberalul a comunicat că va solicita Curţii Constituţionale interpretarea prevederilor Constituţiei, unde sînt indicate competenţele procurorului general.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?