Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

De ce a fost redus numărul documentelor necesare pentru vămuire?

25 mai. 2015,, 13:45   Societate
2335 0
Почему сократили число документов для таможенного оформления
Foto: focus.ua
Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a apreciat înalt acţiunile Moldovei în ce priveşte "reducerea considerabilă a numărului de documente necesare vămuirii".

În mesajul misiunii, citat de agenţia "Infotag", acest fapt este apreciat ca "un pas decisiv în intenţia de a facilita comerţul şi a impulsiona alinierea standardelor la cerinţele UE".

"Aceasta este o dovadă clară a realizării promisiunilor făcute de Republica Moldova privitor la alinierea procedurilor de control vamal la standardele internaţionale. Moldova îşi îndeplineşte, de asemenea, una dintre obligaţiile sale prevăzute în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Este impresionant nivelul ridicat de ambiţie al Serviciului Vamal odată cu introducerea acestei reduceri radicale. În condiţiile unui mediu economic dificil resimţit în ultimii ani în Europa, este mai important ca niciodată să facilităm comerţul", a menţionat purtătorul de cuvânt al EUBAM, Rozmary Thomas.

Potrivit spuselor sale, "acest pas a fost realizat cu asistenţa şi consilierea Misiunii EUBAM care cooperează cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova în direcţia modernizării cadrului său organizatoric şi legislativ, facilitării comerţului şi alinierii procedurilor de control vamal al Republicii Moldova cu standardele UE şi internaţionale".

Reducerea numărului de documente necesare operaţiunilor de vămuire va îndeplini una dintre obligaţiile preluate de Moldova în domeniul facilitării comerţului prevăzut de Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, pe care Moldova l-a semnat cu UE în 2014.

"Infotag" precizează: Conform noilor norme, aprobate recent de Guvernul RM, numărul documentelor ce însoţesc declaraţia vamală la export a fost redus de la nouă la trei, iar la import – de la 11 la trei. Acestea sunt factura, documentul de transport şi actul permisiv (pentru unele categorii de mărfuri).

EUBAM cooperează cu Serviciile Vamale şi Poliţia de Frontieră/Serviciul de Grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucrainei din 2005, pentru a asista ambele ţări în adaptarea procedurilor de control existente la frontieră în conformitate cu standardele UE şi internaţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?