Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Preşedintele Comisiei Europene: Perspectivă europeană nu are niciun stat din Parteneriatul Estic

22 mai. 2015,, 14:15   Politică
2322 2
Юнкер: европейской перспективы пока нет ни у одной страны восточного партнерства
Foto: 112.ua
Perspectivă europeană nu are niciun stat din Parteneriatul Estic (PaE), a declarat joi, la Summitul PaE de la Riga, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Diplomatul consideră că statele PaE şi UE nu sînt gata să discute subiectul statutului de membru al UE, informează agenţia "Infotag" cu referire la presa străină.

„Referitor la statutul de membru al UE, noi trebuie să subliniem că perspectivă europeană nu există pentru niciun stat din Parteneriatul Estic. Nu sînt pregătite. Noi nu sîntem gata", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, adăugînd că summitul de la Riga nu este dedicat aderării partenerilor europeni la UE şi nu este orientat împotriva Rusiei.

O opinie similară a exprimat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care consideră că Programul UE nu trebuie să se transforme în "arenă de rivalitate între Rusia şi Uniunea Europeană pentru influenţă în Ucraina, Moldova, Azerbaidjan şi alte state PaE".

"Dacă politica Moscovei în privinţa statelor vecine ar fi puţin mai blîndă, mai atractivă, Rusia nu ar fi nevoită să compenseze neajunsurile sale cu ajutorul acţiunilor destructive, agresive şi intimidatoare", a spus el.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, de asemenea, consideră că Parteneriatul Estic "nu este un instrument de extindere a UE".

"Este mai degrabă un format de apropiere de UE. Totodată, Uniunea Europeană este dispusă, în construirea relaţiilor cu partenerii săi, să ia în calcul diferenţa dintre politici şi poziţii. În aceasta costă diferenţa clară de Rusia", a spus Merkel, menţionînd că, "dacă partenerii estici doresc să se apropie de valorile UE, asta este şi va fi decizia lor suverană, nimeni nu are dreptul să le interzică aceasta".

La Summit participă şi preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti. Ieri şeful statului s-a întrunit cu omologul său leton, Andris Bеrzins.

Conform mesajului Serviciului de presă al Preşedintelui, părţile au făcut un schimb de opinii privind agenda forumului şi realizările şi perspectivele integrării europene a Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?