Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Andi Cristea: Summitul PaE trebuie să ofere un semnal clar Moldovei, Ucrainei şi Georgiei

21 mai. 2015,, 15:45   Politică
2586 1
Саммит в Риге: евродепутат борется за европейскую перспективу Молдовы
Fotо: tv7.md
Deputatul în Parlamentul European din partea României Andri Cristea consideră că "Summitul Parteneriatul Estic de la Riga trebuie să transmită un semnal clar pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, că viitorul lor este alături de cele 28 de state membre ale UE". Parlamentarul a făcut această declarație în timpul şedinţei Parlamentului European, adresîndu-se şefilor de state şi de guverne ale statelor membre ale UE, care participă joi, 21 mai, la Summitul PaE de la Riga, relatează agenţia "Infotag" cu referire la Serviciul de presă al deputatului.

"Peste cîţiva ani, cînd vom privi înapoi la momentul din Riga, trebuie să avem convingerea că am făcut ce trebuia şi am oferit răspunsul corect la provocările critice cu care se confruntă statele din vecinătatea estică. Avem datoria să facem mai mult pentru cei care au ambiţii europene reale şi concrete, pentru statele care au decis să meargă pe drumul european", a declarat Cristea.

Deputatul a recunoscut că "cuvintele sînt mai puţin credibile decît acţiunile concrete şi mai este mult de făcut din partea acestor state".

"Dar UE trebuie să transmită un semnal clar pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, că viitorul lor este în Uniunea Europeană", a declarat deputatul din partea României.

Împreună cu raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Autrevicius, alături de alţi colegi, Andi Cristea a semnat o scrisoare deschisă adresată liderilor din statele membre UE, în care subliniază necesitatea unui angajament din partea Uniunii Europene în privinţa celor trei state din PaE.

Bruxelles-ul si capitalele europene au datoria să transmită acestor state un semnal fără echivoc privind o viitoare apartenenţă la blocul european, motivîndu-le să adopte un ritm susţinut al eforturilor de reformă.

Andi Cristea promovează consecvent în Parlamentul European ideea integrării Moldovei în UE. Săptămîna trecută el l-a rugat pe comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, să-și explice convingerea că în următorii 10 ani UE nu se va extinde.

"Rog să prezentaţi informaţii suplimentare referitoare la declaraţia dumneavoastră că în următorii 10 ani Uniunea Europeană nu se va extinde, avînd în vedere mandatul competenţelor dumneavoastră, şi anume cinci ani", a declarat Andi Cristea la şedinţa Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, în cadrul dezbaterilor privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate.

Cristea a subliniat, totodată, că "ţările Parteneriatului Estic, spre deosebire de partea sudică a Uniunii Europene, sînt unicele care pot avea perspectivă europeană, avînd în vedere amplasarea lor geografică pe continentul european".

"Lupt pentru faptul ca varianta finală a Declaraţiei summitului de la Riga să conţină ideea că este necesar de acordat perspectivă ţărilor de frunte ale PaE, în particular Moldovei. Pentru mine, ca un protector al Moldovei şi al căii ei europene, este prioritar ca acest fapt să fie recunoscut de Parlamentul European", a spus deputatul european.

După cum a scris anterior presa europeană, în varianta finală a Declaraţiei de la finele summitului de la Riga, ce urmează a fi adoptată vineri, nu se va vorbi despre acordarea "perspectivei europene" statelor Parteneriatului Estic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?