Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Conferință, la Riga, a liderilor democrați din UE și din țările vecine, înaintea summitului Parteneriatului Estic

21 mai. 2015,, 02:00   Externe
7030 11

Foto: news.tut.by

O conferință a liderilor democrați din Uniunea Europeană și din țările vecine spațiului comunitar s-a desfășurat marți la Riga, în contextul summitului Parteneriatului Estic ce urmează să aibă loc joi și vineri în capitala letonă. Inițiativa organizării acestei conferințe, având ca temă 'Politica europeană de vecinătate', a aparținut foștilor președinți ai Letoniei, Vaira Vike-Freiberga și Vladis Zatlers, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de biroul de presă al fostului președinte al României, Emil Constantinescu, prezent la eveniment.

Țările de la granița Uniunii Europene au fost reprezentate de Emil Constantinescu, președintele României în perioada 1996-2000, Danilo Turk, președintele Sloveniei între 2007 și 2012, Petăr Stoianov, președintele Bulgariei în perioada 1997-2002, și de Iveta Radicova, premier al Slovaciei între anii 2010-2012. Țările vecine Uniunii Europene au fost reprezentate de Viktor Iușcenko, președintele al Ucrainei în perioada 2005-2010, Boris Tadic, președintele Serbiei între anii 2004-2012, Rexhep Meidani, președinte al Albaniei în perioada 1997-2002, și Zlatko Lagumdzija, premier al Bosniei și Herțegovinei în anii 2001-2002.

În cadrul discuțiilor de la Riga, foștii președinți și premieri au împărtășit experiența lor în privința gestionării unor situații de criză în perioada tranziției post-comuniste și a integrării sau asocierii la Uniunea Europeană. Fostul președinte Emil Constantinescu, a prezentat discursul "Europa, între speranțe și anxietăți" și a expus în cadrul unui panel contribuția României la realizarea unui climat de pace și stabilitate în Europa Centrală și în Balcani.

La finalul conferinței, a fost trimisă o scrisoare deschisă către summitul Parteneriatului Estic și un text semnat de foștii lideri din Europa de Sud-Est privind poziția președinților și premierilor participanți privind construcția unor relații de cooperare stabile între Uniunea Europeană și țările vecine.

Scrisoarea face referire la conflictul din Ucraina, semnatarii documentului solicitând implementarea rapidă și integrală a acordului de pace convenit la Minsk în luna februarie, convocarea unor negocieri pentru soluționarea durabilă a acestei crize — tratative în care SUA și UE să se implice ca mediatori—, demilitarizarea graniței ruso-ucrainene și trimiterea în zonă a unei misiuni internaționale de observatori civili.

Cel de-al doilea text conține o serie de recomandări înaintate șefilor de stat și de guvern participanți la summit. Printre acestea se numără implicarea mai activă a Parteneriatului Estic în prevenirea și soluționarea conflictelor, acordarea unei atenții sporite acelor state incluse în Parteneriatul Estic care doresc o aprofundare a legăturilor cu UE și sunt dispuse să implementeze reformele politice și economice necesare, precum și dezvoltarea unor politici de cooperare în domenii precise, cum este securitatea energetică. Participanții la conferință au cerut de asemenea elaborarea unor foi de parcurs pentru soluționarea conflictelor înghețate din statele membre ale Parteneriatului Estic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?