X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ţările parteneriatului Estic sunt în drept să decidă nivelul ambiţiilor în relaţiile cu UE

16 mai. 2015,, 12:30   Politică
4078 7
Страны Восточного партнерства сами определят свои отношения с ЕС
Foto: logos-press.md
Ţările Parteneriatului Estic (PaE) sunt în drept singuri să decidă nivelul ambiţiilor în relaţiile cu Uniunea Europeană, şi să construiască individual relaţiile bilaterale. Despre aceasta se vorbeşte în Declaraţia Comună, adoptată la şedinţa, încheiată la Bratislava, a miniştrilor Afacerilor Externe ai Grupului Vîşegrad şi Parteneriatului Estic (V4+PaE), la care a participat vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la MAEIE, la eveniment au mai participat Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi Comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

La reuniune s-au discutat reformele din statele PaE şi importanţa summitului de la Riga în contextul procesului de revizuire a politicii europene de vecinătate.

Natalia Gherman a informat despre rezultatele implementării Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv privind Zona de Liber Schimb din 1 septembrie 2014, subliniind importanţa reformelor în progresarea Moldovei pe calea integrării europene.

Ea a pledat pentru o abordare diferenţiată faţă de statele PaE, în dependenţă de scopurile lor în relaţiile cu UE.

"Diferenţierea va fi cel mai bine reflectată prin recunoaşterea perspectivei europene pentru statele capabile şi dispuse să implementeze agenda de reforme", a accentuat Natalia Gherman.

În cadrul vizitei la Bratislava şefa diplomaţiei moldoveneşti a participat la a 25-a şedinţă a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM.

În cadrul reuniunii s-au discutat subiecte ce ţin de cooperarea în domeniul politicii, economicii, precum şi securităţii regionale. Miniştrii au salutat adoptarea rezoluţiei Adunării Generale privind cooperarea dintre GUAM şi ONU în cadrul celei de-a 69 sesiuni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?