Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expoziția „Stejarul de la Caracui”, vernisată în cinstea lui Nicolae Corlăteanu (FOTO)

13 mai. 2015,, 16:18   Societate
3350 2

Foto: nationalmuseum.md

La 12 mai, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția cu genericul „Stejarul de la Caracui”, dedicată centenarului de la nașterea academicianului Nicolae Corlăteanu, informează NOI.md.

Nicolae Corlăteanu a fost fondator al lingvisticii românești din Republica Moldova și ilustru pedagog, laureat al Premiului de Stat, om emerit în știință, cavaler al Ordinului Republicii, autor a peste 550 de lucrări științifice și memorialistice.

Expoziția are drept scop comemorarea personalității academice și valorificarea expozițională a moștenirii științifice și culturale a renumitului savant, pedagog și om de cultură. Majoritatea pieselor prezentate în cadrul expoziției provin din arhiva familiei Corlăteanu. Este vorba de circa 200 de fotografii, documente, lucrări științifice, distincții, obiecte personale. Printre piesele expuse se numără și Diploma de bacalaureat, dar și celebrul Testament al lui Nicolae Corlăteanu, intitulat „Eu cred în izbînda limbii române”.

În cadrul evenimentului de inaugurare a expoziției, discipolii și colegii ilustrului lingvist și pedagog au menționat că Nicolae Corlăteanu a organizat procesul de studiere a limbii, literaturii și folclorului românesc atunci cînd în condițiile spațiului dintre Prut și Nistru acest lucru era extrem de dificil, orice acțiune întreprinsă în direcția dată fiind pe muchie de cuțit, căci exista riscul de a intra în conflict cu forurile diriguitoare, fie cu adevărul istoric. Academicianul și-a asumat acest risc, dar nu fără a plăti tribut regimului.

Expoziția este deschisa publicului larg pînă pe data de 12 iunie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?