X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Comitetul pentru Planificare Strategică a aprobat o serie de proiecte sociale

12 mai. 2015,, 12:15   Economie
2994 2
Бельцам – больницу, Сорокам – очистные сооружения
Foto: gov.md
La Bălţi va fi construit un spital regional şi dotat cu utilaj modern cu sprijinul Guvernului Japoniei. Proiectul dat a fost aprobat ieri de Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică, sub conducerea prim-ministrului Chiril Gaburici. În cadrul şedinţei s-au discutat necesităţile, posibilităţile şi perspectivele implementării în Moldova a unei serii de proiecte sociale.

Se presupune că spitalul cu capacitatea de 250 de paturi, care va presta servicii locuitorilor din nordul republicii, va fi construit în 2019. Ministerului Sănătăţii i-a fost încredinţat să prezinte calculele privind costul optim al proiectului, donatorul potenţial fiind Guvernul Japoniei.

Al doilea proiect aprobat vizează construcţia staţiei de epurare la Soroca. Proiectul este prevăzut pentru trei ani şi are o valoare de circa 7,7 milioane de euro. 60% din această sumă Guvernul preconizează să le obţină sub formă de credit de la Banca Sloveniei, 30% - sub formă de grant din partea acestui stat, iar 10% vor constitui aportul Fondului Ecologic al Republicii Moldova.

Comitetul a aprobat iniţierea negocierilor cu Guvernul Spaniei privind finanţarea proiectului cu privire la sursele regenerabile de energie. Se presupune că creditul de 20 mil. euro va fi folosit pentru procurarea utilajului cu scopul de a reduce dependenţa statului de importul resurselor energetice.

Membrii Comitetului au discutat posibilitatea obţinerii grantului de 1 mil. euro de la NATO în cadrul programului "Parteneriat pentru pace" pentru nimicirea pesticidelor vechi şi altor chimicale periculoase depozitate pe teritoriul republicii.

Comitetul a pledat pentru modificarea prevederilor Strategiei parteneriatului RM cu Banca Mondială pentru 2015-2017 conform priorităţilor actualului guvern. Aceasta este orientată spre asigurarea dezvoltării economice, reducerea nivelului de sărăcie şi prevede instrumente de finanţare pentru proiectele investiţionale şi programele din ramură, în sumă totală de $450 mil. Proiectele prioritare vizează construcţia drumurilor către obiectele sociale, precum şi perfecţionarea administrării fiscale din Moldova.

Participanţii la şedinţă, de asemenea, au pledat pentru majorarea misiunii de consilieri europeni de la 15 la 26 cu scopul de a dinamiza implementarea Acordului de asociere RM-UE, în special în domeniul reformării sistemului judiciar, lupta cu corupţia şi asigurarea stabilităţii în sectorul financiar-bancar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?