X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Noile posibilități comerciale ale Moldovei în regiunea pan-euro-mediteraneană

6 mai. 2015,, 17:00   Economie
3287 0

Молдова расширит торговлю со странами пан-евро-средиземноморского региона
Foto: noi.md

Moldova va adera la Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene, fapt ce îi va permite să extindă comerțul cu aceste țări, să atragă investiții noi și să valorifice pe deplin potențialul existent al exportului de produse în Uniunea Europeană și alte țări, relatează NOI.md. Proiectul Legii cu privire la aderarea Moldovei la Convenția menționată, semnat pe 9 decembrie 2009 la Bruxelles, a fost aprobat de Guvernul moldovenesc.

După cum a comunicat viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, țările-membre ale acestei Convenții aplică reguli de origine identice asupra tuturor mărfurilor, care au fost primite și/sau au trecut prelucrarea suficientă pe teritoriul țărilor-membre, cu care au fost încheiate acordurile privind comerțul liber. Astfel, aderarea Moldovei la această Convenție va deschide posibilități noi pentru dezvoltarea businessului, prelucrarea materiei prime, o cooperare mai strînsă și comerțul cu țările UE, CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European), Turcia și alte țări, cu care Moldova are încheiat Acordul de Liber Schimb.

Octavian Calmîc a menționat că aderarea Moldovei la Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene va aduce țării noastre beneficii economice, va spori posibilitățile pentru atragerea investițiilor suplimentare în sectorul industrial și prelucrarea materiei prime. Aplicarea unui pachet de reguli de origine identice pentru toate țările-membre ale Convenției nominalizate va crea condiții favorabile pentru comerț, fiind, totodată, o platformă avantajoasă pentru identificarea furnizorilor de materie primă și piețe noi de desfacere în întreaga regiune pan-euro-mediteraneană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?