Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 513

Dezvoltarea serviciului de management al deșeurilor din Chișinău

5 mai. 2015,, 18:30   Societate
3086 1

Foto: noi.md

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ai Băncii Europene de Investiţii au semnat astăzi un acord de intenţie privind finanţarea de către instituţiile financiare internaţionale a unui proiect de sortare a deşeurilor solide din municipiul Chişinău, informează NOI.md.

Durata implementării proiectului este estimată pentru perioada anilor 2016-2020. Creditul necesar pentru realizarea acestui proiect este de 10 milioane euro, cu posibilitatea de obţinere a unui grant în valoare de 5 milioane euro, care ar putea fi acordat pînă la sfîrşitul anului curent, cu o rată a dobînzii de 5-6 la sută.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, aceste împrumuturi se acordă cu o componentă de grant, ceea ce micşorează dobînda pînă la circa 1 la sută. „Asemenea condiţii vor fi suficiente pentru realizarea proiectului de modernizare a serviciului de sortare a deşeurilor din capitală”, consideră primarul de Chişinău.

Astfel, reorganizarea întregului serviciu de sortare a deşeurilor prevede în mod prioritar modernizarea parcului auto al Regiei „Autosalubritate”, procurarea şi amplasarea containerelor de sortare a plasticului, metalului, hîrtiei şi a sticlei de la platourile de acumulare a gunoiului, construcţia staţiei de sortare a deşeurilor, transformarea masei organice în compost, modernizarea depozitului din comuna Ţînţăreni, prin construcţia staţiei de epurare a levigatului (lichid poluant rezultat în urma acumulării deşeurilor).

Implementarea acestui proiect de către municipalitate va permite reciclarea şi sortarea a circa 80-90 la sută din gunoiul colectat în capitală, restul urmînd a fi înhumat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?