X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ostalep: Trebuie să ne debarasăm de mitul că dezvoltarea țării depinde de factori externi

5 mai. 2015,, 15:15   Politică
3898 3

Ostalep: Trebuie să ne debarasăm de mitul că dezvoltarea țării depinde de factori externi
Foto: noi.md

În afară de îndemnul de a continua reformele, Republica Moldova nu va mai obține nimic în cadrul Summitul Parteneriatul Estic de la Riga, a declarat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fost viceministru de externe, Valeriu Ostalep.

În opinia analistului, Republica Moldova nu a fost niciodată o istorie de succes, iar din cauză că Bruxellesul a încercat să construiască o imagine eronată despre succesele înregistrate, numărul adepților integrării europene a scăzut simțitor.

„Timp de cinci ani am auzit de la oficialii europeni că țara noastră reprezintă o istorie de succes, cînd în realitate țara se afla într-un proces de degradare, și atunci, și acum avem aceleași probleme. Acum UE nu-și mai permite să tolereze o asemenea abordare. Starea generală e departe de a fi numită istorie de succes, e departe de a fi numită o istorie normală. Ei pur și simplu nu vor mai avea ce spune la acest summit de la Riga. Acum sînt deja mult mai reticenți, au luat o pauză, iar de jumătate de an, nu mai primim laude, cînd, în realitate, nimic nu s-a schimbat, avem aceleași instituții nefuncționale, corupte, un stat aflat în colaps. Politica UE față de această regiune a fost una duplicitară, infantilă și iresponsabilă”, a precizat Ostalep.

Analistul politic consideră că Republica Moldova nu trebuie să aibă așteptări de la acest eveniment și să-și concentreze atenția pe problemele de ordin intern. „În afară de o invitație de a continua reformele nu vom mai auzi nimic altceva la Summitul de la Riga. Trebuie să scoatem accentul de pe politica externă, să ne debarasăm de acest mit precum că dezvoltarea țării depinde doar de factori externi, să ne învățăm să facem ordine aici, fără a ține cont de ce se spune la Berlin sau Riga”, a punctat Valeriu Ostalep.

Precizăm că în presa străină au apărut informații potrivit cărora ultima versiune a declaraţiei pregătite pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga conţine mai puține veşti bune pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Potrivit presei din străinătate, există puține indicii că cele trei țări semnatare ale Acordului de asociere vor obține o perspectivă clară de aderare în cadrul acestui summit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?