X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Prognoze sumbre pentru Moldova la Summitul de la Riga

4 mai. 2015,, 12:34   Politică
4098 2

Prognoze sumbre pentru Moldova la Summitul de la Riga
Foto: glavred.info

Ultima versiune a declaraţiei pregătite pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga conţine mai puține veşti bune pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, scrie Radio Free Europe (RFE), citat de agenția de știri Mediafax. Documentul denotă interesul tot mai redus al Uniunii față de vecinii săi din est, notează NOI.md.

Potrivit sursei citate, există puține indicii că cele trei țări semnatare ale Acordului de asociere vor obține o perspectivă clară de aderare la Summitul de la Riga, așa cum își doresc. În text se arată doar că, „în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi Parteneriatului Estic, participanţii reafirmă dreptul suveran al fiecărui partener de a alege liber nivelul ambiţiilor şi scopurilor la care aspiră în legătură cu Uniunea Europeană. Le revine UE şi membrilor săisuverani să decidă cum vor să procedeze în relaţiile lor".

Surse din cadrul UE au declarat pentru RFE că ideea declaraţiei de la Riga este să nu fie nici mai mult, dar nici mai puţin ambiţioasă ca declaraţia de la Summitul Parteneriatului de la Vilnius, din 2013. Versiunea actuală a documentului reprezintă o lovitură considerabilă, consideră RFE, pentru Polonia şi Lituania, care doresc să aducă cele trei ţări mai aproape de blocul european.

Declarația de la Riga, ce urmează să fie adoptată de către şefii de guverne în cadrul Summitului preconizat pentru perioada 21-22 mai, a fost trimisă spre informare celor şase state membre ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?