X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Buzdugan: Moldova nu deține date oficiale despre cantitatea surselor de radiație ionizantă din Transnistria

30 apr. 2015,, 17:15   Societate
4827 0
Буздуган: У Молдовы нет официальных данных о количестве источников ионизирующих излучений в Приднестровье
Foto: newsmoldova.md
Informația despre evacuarea pe 28 și 29 aprilie din Tiraspol și Rîbnița a unui lot de surse de radiație ionizantă pentru a fi înhumat pe teritoriul Republicii Moldova a fost confirmată pentru NOI.md de directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Artur Buzdugan.

„Într-adevăr, pe 28 și 29 aprilie, din Transnistria a fost evacuat un lot de surse nefolosite de radiație ionizantă. Nu este nimic ieșit din comun, or, sîntem un singur stat și pur și simplu ne îndeplinim angajamentele privind controlul și utilizarea deșeurilor radioactive. În țara noastră există un depozit unic pentru sursele de radiație ionizantă, respectiv, am acceptat din Transnistria un lot de asemenea surse, care a fost transportat sub regim special de securitate și păstrare”, a explicat funcționarul.

Potrivit informației lui Artur Buzdugan, sursele de radiație ionizantă evacuate din Transnistria sînt de origine pașnică – industrie și medicină.

Potrivit lui Artur Buzdugan, depozitul pentru păstrarea surselor de radiație ionizantă se află pe teritoriul Chișinăului în siguranță deplină, în conformitate cu standardele internaționale în domeniu. „Pe 28 și 29 aprilie, din regiunea transnistreană, la Chișinău au fost evacuate circa 200 de surse de radiație ionizantă”, a comunicat Artur Buzdugan.

Potrivit funcționarului, acest lot de deșeuri radioactive nu este primul. Anual, Chișinăul utilizează deșeurile radioactive în funcție de solicitarea depusă de partea transnistreană. „Ei ne anunță despre dorința de a utiliza următorul lot, iar noi precizăm tipul deșeurilor, nivelul lor de activare, desfășurăm inspecția respectivă și ulterior coordonăm și autorizăm transmiterea deșeurilor pentru depozitare”, a explicat Buzdugan.

Autoritățile moldovenești, în particular, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, deocamdată nu cunosc cîte și ce fel de surse de radiație ionizantă mai rămîn în Transnistria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?