X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mai multe surse media manipulează opinia publică

22 aug. 2017,, 17:50   Societate
4029 2

Mai multe surse media din Moldova manipulează opinia publică la reflectarea subiectelor ce ţin de modificarea sistemului electoral.

Aceasta este concluzia raportului de monitorizare "Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul campaniei STOP FALS!.

Directorul CJI, Nadine Gogu, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul a fost realizat în baza monitorizării a 12 instituţii media, în perioada 1 iunie – 1 august.

Ea afirmă că majoritatea surselor media monitorizate "prezintă informaţiile unilateral şi părtinitor, faptele sînt prezentate selectiv, adesea cu un amestec de opinii şi cu omisiunea unor informaţii. Unele surse media manipulează în mod conştient opinia publică pentru promovarea intereselor anumitor forţe politice".

Autorul raportului, Viorica Zaharia, a menţionat că pentru desfăşurarea studiului au fost selectate anumite subiecte importante, precum publicarea raportului Comisiei de la Veneţia asupra proiectului privind introducerea sistemului mixt şi adoptarea acestuia în Parlament în lectura a doua; condamnarea primarului de Orhei, Ilan Şor, prelungirea mandatului de arest pe numele primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, dar şi decizia Parlamentului European de a acorda Moldovei asistenţa macrofinanciară.

Potrivit studiului, la reflectarea adoptării sistemului electoral mixt, care a fost însoţit de mitinguri "pentru" şi "contra" în faţa clădirii Parlamentului, jurnaliştii de la Publika TV au prezentat faptele selectiv, căci mitingul "pentru" a fost prezentat detaliat, iar cel "împotrivă" a fost ignorat. Alte posturi tv, care, la fel ca şi Publika TV, fac parte din holdingul "General Media Group" (al cărui proprietar este liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc - "I."), au prezentat mitingul "pentru" în lumină pozitivă, iar cel "împotrivă" a fost reflectat negativ.

În opinia autorilor, NTV Moldova la fel a lansat informaţii neadevărate. Reporterul acestui post de televiziune a anunţat că susţinătorii şi membrii Partidului Comuniştilor, Partidului Liberal Democrat, Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, "Partidului Nostru", Partidului Acţiune şi Solidaritate, împreună cu activiştii Partidului Unităţii Naţionale, au scandat lozinci pentru unirea Moldovei cu România.

Jurnal TV a prezentat în mod tendenţios ştirea privind decizia Parlamentului European de a oferi Moldovei asistenţă macrofinanciară. Astfel, 11 din 12 discursuri ale deputaţilor europeni, care au fost incluse în ştire, aveau un caracter negativ şi criticau guvernul moldovenesc, precum şi pe preşedintele PDM.

"La şedinţa Parlamentului European au fost prezentate şi opinii neutre, care trebuiau incluse în subiect, pentru a crea un echilibru", se arată în studiu.

Experţii au constatat un şir de încălcări minore la aproape toate instituţiile media monitorizate.

Autorii raportului au precizat că redacţiile acestor surse mass-media au fost atenţionate asupra încălcării normelor deontologiei jurnalistice şi recomandă cetăţenilor să se informeze din mai multe surse, ca să se protejeze de manipulare.

Campania STOP FALS! este desfăşurată de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Republica Moldova.

Printre instituţiile media care au fost monitorizate se numără posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2, Jurnal TV, Accent TV, NTV Moldova şi RTR Moldova, precum şi portalurile de ştiri Ziarulnatonal.md, NOI.md, Gagauzinfo.md, Sputnik.md, Deschide.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?