Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Snegur: Tricolorul a fost atacat și pe malul drept al Nistrului

27 apr. 2015,, 10:55   Societate
5054 5

Snegur: Tricolorul a fost atacat și pe malul drept al Nistrului
Foto : publika.md

Drapelul și stema de stat ale Republicii Moldova au fost adoptate în condiții deloc favorabile, dar au rezistat provocărilor peste ani. Declarația aparține primului președinte Mircea Snegur și a fost făcută în cadrul ședinței solemne a Parlamentului, cu ocazia marcării a 25 de ani de la desemnarea oficială a Tricolorului în calitate de Drapel de Stat, informează NOI.md.

Primul președinte a relatat de la tribuna centrală a Legislativului în ce condiții a fost adoptat drapelul de stat și care a fost rolul acestuia în istoria țării noastre.

„Unul dintre scopurile mișcării de renaștere și eliberare națională în a doua jumătate a anilor 80 ai secolului trecut a fost revenirea la simbolica noastră autentică – tricolorul. Este inițiativa poporului de a reveni la tradiție. Sovietul Suprem, la 27 aprilie 1990, în mod democratic a adoptat tricolorul, iar peste puțin timp după a adoptarea legii, tricolorul a fost arborat de regretatul deputat Gheorghe Ghimpu. Către ziua de 1 mai, aveam deja impresia că tricolorul era legiferat demult, demult. Cu regret, această decizie a Parlamentului așa și nu a fost valorificată în Transnistria”, a relatat Mircea Snegur.

Fostul șef de stat și-a exprimat regretul și în legătură cu faptul că tricolorul a fost atacat și pe malul drept al Nistrului de către unii nostalgici ai vechiului regim, dar a supraviețuit.

„Drapelul și stema de stat au fost adoptate în condiții deloc favorabile. Partea ostilă a deputaților s-a împotrivit tuturor inițiativelor cu nuanțe naționale, dar au învins totuși patrioții democrați, care au demonstrat sete de libertate. Obligativitatea folosirii simbolurilor pe întreg teritoriul republicii au fost, de asemenea, fixate în Constituție, de către deputații primului parlament, ales în mod democratic. Aceasta constituie o dovadă în plus a curajului și demnității manifestate de cei care au făcut posibilă adoptarea tricolorului”, a menționat Mircea Snegur.

Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova fost instituită pe 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost oficializat ca Drapel de Stat la 27 aprilie 1990.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?