X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Datoria Moldovei față de „Energoalians”: fiecărui cetățean care lucrează îi revine cîte 500 de lei

25 apr. 2015,, 20:15   Economie
12451 18

Foto: aif.md

Victor Surugiu

În urma pierderii ș litigiului cu compania ucraineană, Moldova riscă să piardă 28 de milioane de euro. Statul pierde un proces internațional după altul, achitînd din bugetul de stat compensații de milioane. De facto, acestea sînt puse pe umerii contribuabililor, cu ajutorul cărora sînt acumulate mijloacele bugetare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2015, în Moldova locuiau peste 1,1 milioane de cetățeni activi. Aceasta înseamnă că, din datoria de 28 de milioane, fiecăruia îi revine peste 25 de euro sau circa 500 de lei la actualul curs al BNM.

Verdictul „secretizat”

Informația despre decizia judecătorească, în baza căreia Moldova este obligată să achite companiei ucrainene 28 de milioane de euro a fost anunțată de către premier la ultima ședință a guvernului. Totodată, ministrul justiției Vladimir Grosu a refuzat să facă publice detaliile acestui verdict.

În prezent, Ministerul Justiției pregătește o notă informativă, care va fi expediată Guvernului. Potrivit lui Vladimir Grosu, această informație este secretă și nu este destinată publicului larg. Nimeni dintre funcționari nu menționează oficial denumirea companiei-reclamant, însă sursele NOI.md din cadrul ministerului justiției au confirmat că este vorba despre întreprinderea ucraineană „Energoalians”.

Potrivit interlocutorului nostru, este prematur să vorbim despre rezultatele finale ale litigiului, deoarece Moldova intenționează să conteste verdictul. Surse din cadrul Ministerului Justiției nu au putut spune dacă acesta va duce la plăți suplimentare în favoarea firmelor juridice străine pentru acordarea serviciilor juridice.

Anul trecut, companiile de avocați BAA AICI Partners și DLA Piper UK LLP au primit 2,59 milioane de lei (pe atunci echivalentul a $192,2 mii) pentru apărarea intereselor guvernului în instanțele internaționale în cadrul litigiului cu „Energoalians”. Aceasta este una dintre cele mai mari sume, alocate din fondul de rezervă al guvernului.

Totodată, sursa noastră de la Ministerul Justiției afirmă că cheltuielile pentru remunerarea specialiștilor internaționali deja s-au răscumpărat: suma inițială a cererilor judiciare a fost cu mult mai înaltă, decît cea care figurează în decizia instanței.

Datoria a crescut de trei ori

Este vorba despre datoria istorică pentru energia electrică, livrată de întreprinderea ucraineană în Moldova. În calitate de debitor figurează compania de stat „Moldelectrica”, care gestionează liniile de distribuție a energiei electrice în Nordul, Nord-Vestul, Centrul și Sudul țării.

Autoritățile Moldovei califică pretențiile furnizorilor de energie electrică drept atacuri raider și afirmă că au achitat totul. Procuratura a inițiat o anchetă penală pe acest fapt, însă vinovații nu au fost găsiți.

Suma inițială a datoriei, cerute de la principala companie de distribuție a energiei electrice din Moldova, constituia circa $20 milioane. Ulterior, mărimea pretențiilor s-a majorat aproximativ de două ori. Alte $6 milioane au constituit penalitățile și sancțiunile. Ținînd cont de corectările la indicatorul inflației, suma a crescut pînă la $60.

Anume această sumă Ucraina a încercat, fără rezultat, să o obțină de la Moldova, pe parcursul ultimilor patru ani, prin intermediul instanțelor naționale și internaționale. Dacă instanțele de la Kiev au emis o decizie favorabilă întreprinderii „Energoalians”, atunci judecătoriile din Moldova au respins executarea acesteia pe teritoriul Moldovei.

„Energoalians” a depus un recurs împotriva Moldovei la Arbitrajul Internațional, care a stabilit încălcarea prevederilor Acordului energetic și în 2013 a obligat RM să achite datoria. Autoritățile RM au contestat această decizie, însă la moment nu au reușit să determine instanța să renunțe la satisfacerea recursului.

Securitatea energetică e amenințată

„În acest caz se observă destul clar semnele unui atac raider, menționează unul dintre experții noștri. Unele personalități, implicate în acest caz, figurează în istoria atacului raider asupra sistemului bancar. Există o similitudine în metodele de organizare a acestor procese, în atragerea companiilor off shore, prin care treceau mijloacele bănești.

De regulă, la pregătirea acestor scheme participă o echipă de specialiști de înaltă calificare, care se folosesc de lacunele judiciare și din acorduri pentru scoaterea din buget a milioanelor. Acest caz, desigur, nu s-ar fi putut aranja fără factorul de corupție, deoarece este imposibil să implementezi așa schemă fără susținere politică și implicarea persoanelor cu funcții de răspundere.

În rezultat, este foarte înaltă probabilitatea că Moldova va fi pusă în fața necesității de a rambursa repetat datoria față de compania ucraineană. Nu este pentru prima dată cînd guvernul își permite să accepte deciziile instanțelor judecătorești din țările terțe și să le execute. Autoritățile ar fi trebuit să-și organizeze din timp apărarea în instanță, dar nu în ultimul moment, pentru a nu admite fărădelegi.

În final, bugetul s-ar putea lipsi de zeci de milioane de euro, iar aceste pierderi vor trebui achitate de către contribuabili. Totodată, dacă Moldova nu va îndeplini prescripțiile instanței străine sau va tergiversa executarea, ea riscă să piardă 130 km de linii de distribuție a energiei electrice, aflate pe teritoriul Ucrainei. Pentru garanția achitării datoriei instanța ucraineană deja a pus sub sechestru acest segment de rețele electrice moldovenești, deși acest patrimoniul nu acoperă datoria – prețul acestuia este de circa 5 milioane de dolari.

Totodată, securitatea energetică a țării a ajuns în pericol. Situația este destul de serioasă, iar consecințele afectează integritatea sistemului energetic național. Anume „Moldelectrica” îndeplinește funcția de dispecerat, asigurînd activitatea continuă a liniilor de înaltă tensiune”.

Unde se duc zeci de milioane din buget

Situația în care a ajuns întreprinderea „Moldelectrica”, nu este nouă pentru Moldova. Anterior, în baza litigiului aceleiași companii „Energoalians” de la Întreprinderea de Stat „Red-Nord” au fost cerute 60 de milioane de lei, cu o datorie inițială de 18 milioane de lei. În acest caz, „Energoalians”, de asemenea, făcea trimitere la datoria istorică a „Red-Nord”.

Deocamdată, nu a fost pus punctul final în litigiul cu compania ucraineană de stat „Energorînok” împotriva guvernului RM. Operatorul pieței angro a energiei electrice din Ucraina cere de la autoritățile moldovenești restituirea a $1,7 milioane și compensații de 154 de mii de euro pentru cheltuielile judiciare. Pentru achitarea serviciilor avocaților și apărarea intereselor Moldovei în Arbitrajul de la Stockholm guvernul a alocat 100 de mii de euro.

Conform deciziei arbitrajului internațional, proprietarul companiei „Le Bridge”, omul de afaceri francez Franck Charles Arif va primi de la guvern peste 35 de milioane de lei. El a cîștigat licitația pentru dreptul de a deschide la Aeroportul Chișinău a magazinului duty free în 2009, însă, nu i s-a permis să facă acest lucru. Totodată, autoritățile au avut de ales între oferirea dreptului la deschiderea magazinului și achitarea compensației bănești, însă alegerea a fost făcută în favoarea celei de-a doua variante.

Totodată, în ultimii cinci ani, Moldova a pierdut o serie de dosare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și trebuie să achite peste 48 de milioane de lei. Numai anul curent în aceste scopuri din buget s-a cheltuit circa jumătate de milion de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?