X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Portul Giurgiulești ajută Moldova să cucerească piețe noi în condițiile embargoului rus

23 apr. 2015,, 12:00   Economie
6219 1
Джурджулештский порт помогает Молдове освоить новые рынки в условиях российского эмбарго
Foto: logistic-service.ru
Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) ajută Moldova în condițiile dificile create de embargoul rus să cucerească piețe noi de desfacere, oferindu-i posibilitatea de a exporta produsele pe cale maritimă în diverse țări ale lumii. O declarație în acest sens a făcut ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Ion Sula, în cadrul unui interviu oferit postului de televiziune Euronews, care a menționat că întregul volum al exportului moldovenesc de produse agricole – cerealele, fructele, animalele – poate fi livrat prin portul Giurgiulești.

După cum a menționat postul de televiziune Euronews, atunci cînd Rusia a introdus embargoul asupra livrărilor de fructe, legume, conserve, vinuri și carne moldovenești, Moldova a fost nevoită să caute o alternativă și pe prim plan a ieșit portul Giurgiulești – singurul port al Moldovei de pe Dunăre, prin acest fluviu țara poate ieși în Marea Neagră. Operatorul și principalul investitor al portului este firma olandeză Danube Logistics.

Managerul ei general, Thomas Moser, a menționat că în anul trecut, în urma instituirii embargoului rus, prin port, pentru prima oară au început să fie exportate mere moldovenești. În afară de aceasta, au sporit și livrările de vinuri. S-a înregistrat creșterea livrărilor de vinuri în vrac pe piețele dinamice din SUA, China și alte țări. „Sîntem bucuroși să ajutăm exportatorii moldoveni în aceste vremuri grele”, a declarant Thomas Moser.

Rusia a fost principalul consumator de fructe moldovenești, în ea plecau peste 80 la sută din mere și prune, și în general este a doua piață de desfacere după Uniunea Europeană pentru produsele din Moldova.

După cum s-a menționat, prin intermediul portului Giurgiulești, Moldova livrează produsele pe cale maritimă în 43 de țări, începînd cu America de Nord și terminînd cu Asia. Au apărut multe direcții noi pentru exporturi în condițiile pieței închise din Rusia. Astfel, merele și sucul moldovenești se vînd în Germania, Bangladesh și Iordania, cerealele – în Asia de Sud-Est, vinul – în China.

Rusia a interzis importul, acest lucru fiind urmărit de Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor, însă Uniunea Europeană a corelat acest fapt cu semnarea de către Moldova a Acordului de asociere și de liber schimb cu UE.

Potrivit statisticii oficiale, în primele două luni ale anului curent exportul moldovenesc a scăzut cu 12,7 la sută, constituind 313,3 milioane de dolari. Totodată, livrările în Rusia s-au micșorat cu 58 la sută – pînă la 30,7 milioane de dolari, iar în Uniunea Europeană au crescut cu 6,7 la sută – pînă la 210,8 milioane de dolari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?