Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Găgăuzia va atrage investiții rusești

22 apr. 2015,, 12:00   Economie
3132 0

Гагаузия привлечет российские инвестиции
Foto: rueconomics.ru

Găgăuzia este interesată în atragerea investițiilor rusești și crearea unor întreprinderi mixte noi cu Rusia. Potrivit Comitetului executiv al Găgăuziei, declarația a fost făcută de bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, la care părțile au examinat perspectivele de atragere a investițiilor rusești în sectorul real al economiei regiunii, informează NOI.md.
Irina Vlah a menționat că prioritatea ei în calitate de bașcan este „aprofundarea cooperării economice, sociale și culturale dintre Găgăuzia și Federația Rusă”.

„În diferite perioade, Găgăuzia a încheiat acorduri de cooperare și înfrățire cu mai mulți subiecți administrativi și municipali. Echipa noastră va pune pe masă aceste acorduri și va încerca să le ofere un nou conținut”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit bașcanului, în regiune deja există proiecte privind crearea întreprinderilor comune cu regiunea Moscova. Autoritățile Găgăuziei sînt dispuse să vină în întîmpinarea potențialilor perteneri ruși și să le asigure „vacanțe fiscale” și alte facilități.

„Pentru noi acum este foarte important să stabilim contacte bune cu regiunea Moscova. Pentru noi sînt foarte importante investițiile, deschiderea unor întreprinderi mixte în Găgăuzia. Noi putem oferi platforme bune, or, avem zone economice libere și rezerve. Sîntem dispuși să continuăm discuțiile privind aceste chestiuni”, a conchis Irina Vlah.

La rîndul său, Dmitri Rogozin a promis să faciliteze exportul producției agricole din Găgăuzia în Rusia, menționînd că mai multe republici din Povoljie sînt interesate în cooperarea regională cu autonomia găgăuză. Vicepremierul rus a propus ca în Găgăuzia să vină un grup de experți ruși pentru evaluarea industriei locale și întocmirea unui raport detaliat. Se preconizează că deciziile luate vor fi întărite la nivel legislativ, ceea ce va simplifica semnificativ exportul din Găgăuzia în Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?