Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Moldova – depozit de mașini uzate. Încă o lovitură în ecologia și economia țării

25 apr. 2015,, 09:37   Societate
6725 3

Moldova – depozit de mașini uzate. Încă o lovitură în ecologia și economia țării
Foto: dela.ru

Intrînd în posesia unui automobil vechi, te trezești că ți-ai cumpărat de fapt o problemă gravă, o tragedie. Bucuria că mașina te-a costat puțin și, în sfirșit, ca și cum ești și tu în rînd cu lumea civilizată nu salvează de aceasta problemă, e doar începutul. O asemenea rablă, care închipuie un vehicul cu patru roti și o cutie de carton, te întrebi de unde au adus-o, cum a intrat în țară, cît a costat acolo, dacă nu e furată sau găsită pe marginea drumului prin Germania, pentru ce poate fi utilă. Cîștigă oare statul, cetățeanul, cerul și pamîntul în urma procurării unei asemenea averi?

După cîteva plimbări de fală prin centrul satului sau al orașului, o asemenea mașină se cam lasă pe burtă, motorul dă răgușeli, țeava de eșapament lasă o dîră neagră de fum prin aer și începi să intri dintr-o pană în alta, dintr-o belea în alta. Virezi dreapta – te duci în stînga, virezi stînga – aluneci în dreapta, îți plouă în salon, miroase căptușeala a mucegai, de parcă a fost scoasă din mlaștină, etc. Și te superi că la puținii bani ai cumpărat ca Danilă Prepeleac. Da nervi! Dar cîtă cheltuială în plus pentru diferite acte de înregistrare. Dar cîtă benzină manîncă, că nici cele de pe timpul lui Hrușciov nu erau așa de hrăpărețe, gazele intră în salon și te sufoci. Apeși pe frînă și o ia cu viteză mai mare… În sfîrșit, înjuri! Te vezi necăjit și mințit, tras pe sfoară, cu o belea pe cap – mașina care seamănă un pic cu mîndra cu coasă.

TU

Dacă te-ai văzut nevoit să procuri un automobil vechi din lipsă de bani sau o mașină de care încearcă să scape cetățenii tarilor UE, care știu că o mașină după 7 ani e deja RABLĂ, atunci încearcă să înțelegi ce îți voi sugera.

MAȘINA

1.O mașină uzată, prin existența ei, creează un număr îngrozitor de probleme.

2.Îți pune în pericol viața ta și a celor din jur.

3.Mereu e cărată la vulcanizare, reparații, autoservice.

4.Te lasă în pană cînd nu te aștepți și nu o poți căra nici pînă la cel mai apropiat autoservice.

5.Te înjură cel din spate cînd stai la semafor, iar țeava de eșapament îl înădușește.

6.Pe tine te doare capul după o tură prin oraș, parcă ai circulat într-un paner cu gaze etc., etc.,

PROBLEME GRAVE

Nu e doar mașinuța ta în halul acesta. Sînt zeci de mașini care țin piața economică, piața transportului din Moldova. E o mafie care se ocupa cu aducerea pe piață a fel de fel de hîrburi, prelucrarea, vopsirea, repartizarea, punerea pe piață etc. Ele nu sînt bune nici de cuibar pentru cocostîrci, dar figurează cu numere de înmatriculare și existență reală în domeniul transportului.

POZITIVUL

Oricare dintre ele cîndva a adus o valoare economica în trăistuța statului.

NEGATIVUL

1.Poluarea pe care o fac aceste zeci de mașinuțe este mai gravă decît explozia de la Cernobîl. Deci explozia s-a produs, daunele au fost calculate la moment și s-a așteptat o curățire naturală a aerului, apelor, pamîntului.

Mașinuțele, zeci și sute, zilnic produc această explozie – poluează aerul, poluează salonul cu pasageri, apar grețuri, dureri de cap etc. Cele mai multe accidente se produc din cauza acestor mașinuțe – 80%. Piesele de schimb, de fapt, nu se găsesc, le inventează în ateliere personale, și piesele de schimb nu corespund nevoilor pieței.

2. Se poluează economia națională, o problemă destul de gravă.

3.Se prejudiciază fondul ecologic al țării.

4. Se prejudiciază calitatea sănătății populației – crește numărul bolilor pulmonare, cancerigene etc.

5. S-a creat un cadru infracțional de proporții.


SCOPUL PROBLEMEI

1.Consider că și dvs. aveți o viață și doriți să o trăiți într-o societate civilizată, cu aer curat, cu o ecologie binefăcătoare.

2.Fondul economic al statului ar fi în cîștig, dacă legile ar fi drastice și nu s-ar permite pătrunderea în țară a mașinilor vechi.

3.Facilitarea cumpărătorului în procurarea unui automobil rentabil economic, tehnic, ecologic, performant pentru securitatea vieții.

4.Crearea unui program de înlăturare de pe piața economică a mașinilor mai vechi de 7 ani.

5. Crearea unui program și a unor legi care să permită colectarea mașinilor abandonate pe marginea trotuarelor, în curți, etc. la fier uzat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?