Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Chirtoca: Discuțiile despre „decalajul tehnologic” distrag atenția de la problemele reale

21 apr. 2015,, 08:30   Business
5460 5
Киртока: Рассуждения о "технологическом отставании" уводят в сторону от главных проблем
Foto: noi.md
Discuțiile cu privire la aceea că industria moldovenească nu este competitivă pe piețele externe din cauza că „rămîne puternic în urmă din punct de vedere tehnologic” distrag atenția de la principalele probleme cu care se confruntă economia țării. De această părere este conducătorul holdingului „DAAC Hermes”, Vasile Chirtoca, care a făcut referire la opinia expusă de doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic , informează NOI.md.

„Consider că Mihail Poisic este unul din cei mai puternici și mai pregătiți economiști din țară, însă în problema evaluării problemelor și necesităților industriei moldovenești el un pic greșește. Astfel, Mihail Poisic consideră că una din problemele principale care frînează sporirea competitivității mărfurilor moldovenești pe piața europeană este «decalajul tehnologic enorm» și că «salvarea» constă în investițiile străine. Putem fi de acord cu aceste afirmații în cazul unor ramuri ca industria electronică, unde într-adevăr am rămas cu mult în urmă și ar fi benefic să atragem în această ramură creieri și investiții din străinătate”, a menționat Vasile Chirtoca.

„Însă dacă e să ne referim la un șir întreg de ramuri din țara noastră, atunci trebuie de menționat că de problemele legate de lichidarea decalajului tehnologic se ocupă cu mult succes și oamenii de afaceri moldoveni. Noi avem mulți businessmeni talentați, încă s-au păstrat cadre inginerești bine pregătite. În plus, există posibilitatea de a selecta specialiști tineri din rîndul absolvenților Universității Tehnice, de exemplu. Noi avem acces practic la toate tehnologiile avansate din lume, businessmenii noștri participă la expoziții internaționale, forumuri și conferințe economice, tehnologice și ramurale. În mai multe ramuri ale industriei și alte direcții ale afacerilor nu există problema expusă de Mihail Poisic”.

În calitate de exemplu Vasile Chirtoca aduce realizările obținute în industria covoarelor, care este una din cele mai competitive din Europa, realizările din industria textilă și a conservelor, unde există cîteva întreprinderi dotate cu cele mai performante utilaje (Orhei, Soroca), precum și rezultatele obținute în industria de cofetărie, prelucrare a cărnii, lactatelor, vinicolă, cosmetică și chiar în cea constructoare de mașini. Nu există probleme de ordin tehnologic în construcții și agricultură. Cele mai importante întreprinderi din aceste ramuri au fost dezvoltate anume de oamenii de afaceri moldoveni.

„De ce am atras atenție asupra acestui fapt și doresc să-l corectez pe Mihail Poisic, pe care îl respect mult? Pentru că discuțiile precum că noi „rămînem puternic în urmă din punct de vedere tehnologic” îi împing pe unii politicieni spre ideea de a permite ca terenurile agricole să fie vîndute cetățenilor străini (lucru inutil, dar periculos pentru viitorul statului) și distrag atenția de la principala problemă a industriei moldovenești și a întregului business în ansamblu.

Iar principala problemă este imperfecțiunea sistemului financiar, care nu este capabil să finanțeze în deplină măsură industria și familiile, care sînt principalii consumatori de mărfuri și servicii pe care le oferă businessul moldovenesc. Nu spun că nu trebuie de atras investiții străine în Moldova. Trebuie de atras, să vină. Dar noi le așteptăm mai bine de 20 de ani și putem să le așteptăm încă mult timp. De aceea, ar fi mai corect concomitent cu atragerea investițiilor în ramurile subdezvoltate să fie ajutate businessul propriu și familiile. Trebuie de lucrat asupra dezvoltării sistemului financiar propriu, care să soluționeze principalele sarcini pe care le are. Aceste sarcini le-am enumerat în interviul acordat pentru NOI.md pe 23 martie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?