X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Guvernul nu se grăbește să execute cerințele fermierilor

16 apr. 2015,, 17:30   Societate
3158 0
Правительство не торопится выполнять требования аграриев
Foto: noi.md
„Cred că mă întrebați și singur rîdeți, a spus președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, solicitat de NOI.md să răspundă la întrebarea dacă Guvernul va satisface cerințele producătorilor agricoli după reluarea protestelor miercuri, 15 aprilie. Producătorii așteaptă de la Guvern schimbarea radicală a atitudinii față de agricultură, însă fermierii deocamdată nu văd nici o acțiune în acest sens.

„Ieri și astăzi, în fața liderilor mișcării de protest a fermierilor au luat cuvîntul viceminiștrii Agriculturii. Ei susțin că Fondul de subvenționare va rămîne neschimbat și nu vor fi operate modificări”, a relatat Alexandru Slusari.

Referindu-se la promisiunea ministrului Agriculturii, Ion Sula, de a obține majorarea Fondului de subvenționare în agricultură de la 610 milioane pînă la 1 miliard de lei, Slusari a menționat: „Ar fi mai corect ca Sula să fie întrebat de acest lucru, însă cred că el ne va da asigurări că a întreprins toate eforturile posibile, dar … în zădar. Puține sînt eforturile lui”, s-a plîns conducătorul Uniagroprotect.

Fermierii consideră că Guvernul Moldovei trebuie să-ți schimbe radical atitudinea față de agricultură. De la Ministerul Economiei se cere să activeze mai intens în promovarea exporturilor, de la MAEIE – să antreneze pe lîngă fiecare ambasadă consilieri economici. Însă problema numărul unu rămîne finanțarea producătorilor agricoli.

„Guvernul trebuie să identifice surse de asistență pentru fermieri pretutindeni – la donatori, din surse interne, să fure mai puțin – există diverse modalități. Noi trebuie să simțim că Ministerul Agriculturii într-adevăr caută mijloace și dorește ca producătorii agricoli autohtoni să devină competitivi”, a menționat Slusari.

Liderul fermierilor consideră că toate țările din Europa de Vest au parcurs calea investițiilor în agricultură, iar în ultimii 15 ani, aproape toate țările din Europa de Est: România, Bulgaria, Polonia, Cehia. „Și dacă în țara noastră cineva gîndește că noi sîntem deosebiți și ne vom ocupa cu vorbe deșarte despre integrarea europeană, iar producătorii agricoli se vor descurca de unii singuri și vor spori competitivitatea fără ajutorul statului, acest lucru este cel puțin iresponsabil, iar cel mult – o infracțiune, consideră Alexandru Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?