Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Slusari: Stephane Bride încearcă să distragă atenția de la necesitatea de a acorda fermierilor asistență financiară

16 apr. 2015,, 16:00   Economie
4069 5
Слусарь: Бриде пытается отвлечь внимание от необходимости помогать фермерам финансово
Foto: noi.md
Cerințele statelor din Orientul Mijlociu și Africa față de livrările de produse agricole practic nu se deosebesc de cele europene. De aceea retorica ministrului Economiei, Stephane Bride, privind necesitatea de a-și „concentra atenția” la aceste piețe se asociază cu o încercare de a distrage atenția de la necesitatea susținerii financiare a producătorilor agricoli, consideră președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, care a comentat pentru NOI.md recentele declarații ale șefului Ministerului Economiei .

„Dacă ministrul Economiei, Stephane Bride, într-adevăr consideră că producătorii agricoli moldoveni vor putea să soluționeze timp de cîteva luni problema alternativei pieței care s-a închis pentru noi în Est și deocamdată nu a apărut real în Occident, atunci această poziție, în viziunea mea, este slabă și neargumentată. Apare presupunerea că domnul Bride încearcă astfel să distragă atenția de la necesitatea de a acorda fermierilor asistență financiară, pentru ca ei să devină mai competitivi. De acea rămîne deschisă întrebarea ce anume el a avut în vedere”, a specificat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, ideea ieșirii produselor agricole moldovenești pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa nu este deloc una nouă. „Dacă domnul ministru al Economiei vorbește despre aceasta „pur și simplu, la general”, atunci noi aceste lucruri le cunoaștem și fără el și demult muncim în această direcție”, a spus Slusari.

Potrivit informației lui, mulți producători de fructe deja demult încearcă să iasă pe aceste piețe. În țările din Orientul Mijlociu deja au fost livrate circa trei mii de tone de mere moldovenești. Însă cerințele față de produsele noastre nu sînt inferioare celor europene. Orientul Mijlociu este obișnuit cu standardele europene și are aceeași atitudine față de calitate. Merele, spre exemplu, trebuie să fie calibrate, sortate și ambalate corespunzător.

Al doilea complex de probleme Alexandru Slusari corelează cu politica fiscală a statelor care nu fac parte din UE. În majoritatea dintre ele au fost introduse taxe speciale la orice producție introdusă din afara UE. Producătorii moldoveni nu au reușit deocamdată să se înțeleagă în privința anulării acestora cel puțin într-o țară din Orientul Mijlociu sau Africa.

Logistica de asemenea, provoacă întrebări. Livrarea produselor agricole la distanțe mari și prin cîteva zone climatice este un lucru foarte costisitor.

Și, în sfîrșit, Slusari consideră că cel mai delicat moment omis de ministrul Economiei este specificul businessului, caracteristic țărilor din regiunea asiatică. „Să spunem doar că în UE funcționează garanțiile și partenerii întotdeauna au un comportament civilizat. Dacă ai ajuns pe piață și ai transmis marfa, nu apar probleme cu plata. Noi deocamdată nu avem experiență mare în Orientul Mijlociu, dar există cazuri, cînd, făcînd uz de situația în care a ajuns Moldova în urma introducerii embargoului rus, unii aventurieri vin aici, le promit producătorilor „munți de aur” și chiar preiau o parte din produse. Și iată că unii producători moldoveni deja mai bine de o jumătate de an așteaptă plata”, și-a explicat poziția Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?