Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Stephane Bride sugerează exportatorilor moldoveni să se orienteze spre Africa și Orientul Mijlociu

16 apr. 2015,, 08:45   Economie
3451 2
Foto: nrfi.fr
Vicepremierul, ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, sugerează exportatorilor moldoveni să-și concentreze atenția la piețele din Orientul Mijlociu și Africa, pe care sînt mai puține restricții decît în UE. Sugestia a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit postului de radio francez internațional RFI, publicat miercuri, 15 aprilie, și citat de NOI.md.

„A venit poate timpul să se ia în considerare și alte piețe. Unele mai puțin constrîngătoare, precum cele din Orientul Mijlociu ori Africa, spre care Moldova poate exporta constant și în cantități considerabile”, a opinat Stephane Bride.

În opinia lui, embargoul aplicat de Rusia asupra mărfurilor moldovenești a permis Moldovei, după semnarea Acordului de asociere cu UE, să intre pe piețe noi, cele din Uniunea Europeană. Însă această activitate a Moldovei pe piețele europene nu a putut compensa pe deplin pierderile de pe urma părăsirii pieței ruse, menționează Stephan Bride. El consideră că cu timpul această evoluție ar putea să se îmbunătățească.

Referindu-se la pierderile înregistrate în anul trecut în legătură cu introducerea embargoului rus, ministrul Economiei a menționat reducerea cu 35 la sută a volumului exporturilor. Potrivit lui Bride, pierderile producătorilor agricoli din Moldova au constituit circa 145 de milioane de dolari SUA.

Abordînd așteptările de la activitatea pe piețele Uniunii Europene, Stephane Bride a precizat că în anul viitor este posibilă o sporire a schimburilor comerciale cu 15 la sută. În opinia ministrului, spre finele anului curent este posibilă majorarea exporturilor de produse de origine animală în Europa, dar numai în cazul în care se va reuși soluționarea problemelor ce țin de infrastructura și conformitatea cu normele sanitare, a specificat Bride.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?