Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Alexandru Tănase: ”Constituţia ar putea suporta modificări"

10 apr. 2015,, 10:05   Politică
6551 7
Александру Тэнасе: «Предлагаются изменения в Конституции»
Foto: hotnews.md
Preşedintele Curţii Constituţionale a declarat ieri la ”InterPol”, că a aflat întâmplător în urmă cu două zile că, în Parlamentul RM, există un grup de lucru care elaborează modificări la Constituţie. ”Nu cunosc cine face parte din grupul de lucru. Dar, se intenţionează să se modifice cumularea funcţiei de deputat, cu funcţia de membru al Guvernului. Deadline-ul care a fost stabilit pentru prezentarea la Curte, solicitarea avizului, în cazul acestui grup de lucru a fost 20 aprilie. Şi în cazul dat, nu doar nu există discuţii publice, dar nici nu s-a făcut un anunţ public”.

În cadrul emisiunii, Alexandru Tănase a vorbit şi despre decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru proiectul bugetului. ”Cei care vor să înţeleagă dacă decizia Guvernului a fost corectă sau nu, ar trebui să examineze o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2011. Este unicul act, unde pot fi găsite detalii. Eu cred că, rolul Guvernului în elaborarea şi promovarea proiectului bugetului este unul determinant. Executivul nu trebuie să-şi angajeze răspunderea pe proiecte minore. Acestea trebuie să fie trecute prin Parlament. Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe proiecte majore.

Dacă nu există numărul de voturi necesare pentru moţiunea de cenzură, rezultă că acest proiect de buget este sprijinit. Acceptarea unui proiect nu trebuie să aibă loc neapărat într-o formă vocală, poate fi şi tacit. Vom vedea exact dacă va fi depusă moţiunea”.

Tot la ”InterPol”, Tănase a declarat că, nici într-un partid politic nu există democraţie. Formaţiunile nu pot crea instituţii democratice, iar drept rezultat nu pot asigura integritatea instituţiilor. ”Există două partide, PLDM şi PD care controlează şi exercită plenar întreaga putere în stat. Deciziile se iau de cei care finanţează partidele sau care sunt mai vechi ca funcţie”.

Fiind întrebat de ce nu a încercat să schimbe situaţia din domeniul justiţiei, atunci când a fost Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a spus: ”Atunci când eşti obstrucţionat de proprii colegi de partid, care de fapt urmăresc alte scopuri, nu de a schimba, dar de a prelua controlul, lucrurile merg mai prost. Şi de asta nu a mers reforma justiţiei.

Problema nu este în schimbarea oamenilor din funcţii. Problema este în sistem. Sistemul trebuie schimbat. Doar că, nu există o masă critică în societate, care ar dori schimbări, care ar vota alţi politicieni. Puterea aceasta nu este reformatată, ea este prăfuită. Interesul societăţii este lăsat pe planul 8”.

Vorbind despre hotărârea din 22 aprilie 2013, preşedintele Curţii a spus ferm că, decizia a fost una absolut corectă. Prin aceasta a fost oprit acel măcel, debandadă care era pe atunci. Şi acest lucru a dus la resetarea guvernării. Alexandru Tănase a mai spus că este prieten cu Vlad Filat şi are o relaţie foarte bună cu acesta. Tot el crede că, PLDM are în continuare şanse să-şi revină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?