Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sindicatele intenționează să picheteze sediul Guvernului și Parlamentului

8 apr. 2015,, 18:00   Societate
4358 1
Профсоюзы намерены пикетировать здания правительства и парламента
Foto: obzor.md
Conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a afirmat în cadrul conferinței de presă de miercuri, 8 aprilie, că intenționează să organizeze acțiuni de protest în cazul în care Guvernul nu va lua în considerare revendicările lor referitoare la ameliorarea situației social-economice din țară, informează NOI.md.

Președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că astăzi dimineața reprezentanții sindicatelor s-au întîlnit cu premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, iar ulterior cu președintele Parlamentului, Adrian Candu. În cadrul întrunirii, conducerea CNSM a abordat mai multe subiecte, precum dezacordul privind eventuala majorare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale, instituirea impozitului unic pe venit, sancțiuni mai aspre pentru munca ”la negru” și reducerea cotelor TVA la produsele sociale. Totodată, interlocutorii au vorbit despre aprobarea bugetului pentru anul 2015, dar și despre necesitatea perfecționării legislaţiei muncii. Sindicaliștii au declarat că nu este momentul oportun pentru a începe lucrul asupra unui nou cod al muncii și au optat pentru ajustarea acestuia la standardele europene.

„Cerem convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, pentru determinarea măsurilor concrete de protecție a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor, precum și compensarea pierderilor survenite ca urmare a majorării tarifelor”, a accentuat liderul sindical.

Potrivit lui, în situația în care salariul mediu lunar în anul 2014 a înregistrat o creștere de doar 5,4% în termeni reali și fiind în descreștere în primele luni ale anului 2015, ca urmare a deprecierii valutei naționale, iar pensiile medii și indemnizațiile nu acoperă decît circa 80% din minimul de existență, majorările la tarifele respective vor conduce inevitabil la aprofundarea sărăciei extreme a populației.

Totodată, Budza a subliniat că CNSM solicită neadmiterea majorării dramatice a tarifelor și cere vehement luarea unor măsuri urgente în vederea compensării cheltuielilor suplimentare suportate de către populație în legătură cu eventuala scumpire a gazelor naturale și energiei electrice.

„În asemenea cazuri, sindicatele, care sînt apărătorii salariaților, vor cere majorarea considerabilă a salariilor, pensiilor și indemnizațiilor, pentru ca populația să poată face față acestor scumpiri, care și așa este afectată de devalorizarea monedei naționale și de recesiunea economică”, a menționat președintele CNSM.

În cazul nerespectării cerinţelor înaintate, sindicatele îşi rezervă dreptul de a întreprinde alte acţiuni în conformitate cu prevederile cadrului legal. În acest sens, CNSM a aprobat o Declarație care a fost remisă conducerii țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?